Punk tričarija za sladokusce

tr_3Tričke +Križ crvene fuxe, atrij teatra ITD. Zagreb, 20. svibnja 2011.

Piše: Petar Hrstić
Foto: Vedran Korušić

Koncertom Trički održanim 20. svibnja u atriju SCa nastavlja se saga o „Bendovima iz rezidencije“, višemjesečnom multikoncertnom iskustvu u organizaciji Studentskog Centra .Za razliku od većine prijašnjih koncerata održanih u galeriji SCa, punk rock ludnica Trički i garažni sound starog, prljavog rocka njihove predgrupe Križ Crvene Fuxe udarili su u 22h, u atriju Teatra ITD.

Fuksaši su osnovani u studenom 2010., sastavljeni od kvarteta – DarioK (mikrofon), ZoKi (bubnjevi), Davor_d_Daf (bas) i SragaS (gitara). Prva asocijacija kad poslušate ovaj bend (osim naravno ako niste izgubljeni u bespućima bižuterije) jest križanje kolosijeka između starih Majki i starog Hladnog Piva. Premda dečkima evidentno fali utakmica u jagodicama i štapovima, stvarima “Ritual”, “Pucanje u koljeno”, “Mi dajemo boga da klekneš” i sličnim dokazali su gard, ali i solidnu tekstualnu agresivnost koja ponekad nedostaje trenutnoj sceni. Dodatan začin na KCF-ovu kuhinju dala je i zabavna, povrtna obrada Queens of the stone agea “Feel good hit of the summer” gdje su umjesto zlih poroka u tekstu originala odlučili upotrijebiti povrće. Idealna pjesma za odgoj djece prehrambenim navikama, a ni vitamina im bogme neće ponestati.

tr_2Nakon Fuksi nastupio je main event. Tričke (za sve koji ne znaju) su punk rock bend iz Zagreba sastavljen od tri bračna para i dva gitarista (koji nisu u vezi…heh). Nakon dva albuma iza sebe (“Otkud tebi slovo b” i “Zašto tako smiješan stojiš”) live nastup u atriju SCa su odradili ravno u glavu, bez kompromisa i to im se reakcijom publike pozitivno vratilo.

Pjesme s prvog albuma u live verziji ostale su žešće, dok su stvari s drugog albuma koje su ipak popističnije dobile jedan oštriji udarac, i to se publici, koliko sam primjetio, svidjelo. Dvostruka gitara, bubnjevi i bas stvaraju idealno okruženje u punk/rock/ska stroju zvanim Tričke, dok se glavni sukob odvija između vokala Tomislava i triju vokalistica Alene, Goge i Tanje. Premda nisam neki fan pratećih vokala, cure su preskočile tu barijeru i u svom spoju glasova postaju uber-žena koja trese, lupa i udara zajedno s muškim vokalom. Pjesma “Stroj”, koja može biti svojevrsna himna benda tjerala je na ples, dok su “Indijanac u New Yorku”, “Param noja”, “Ti na ovo nisi spreman” uz svu tu dozu headbangerizma i udaranja nogom daju onaj detalj u glavi, onaj pogled koji natjera na razmišljanje.

Ostale pjesme(“Zapela sam”, “Oceani” itd. ostaju u srazu vokala i vokalistica uz dobru svirku na prepoznatljiv, tričkovski način – zabavan, šaljiv, a i ipak pankerski, otresit i odvažan. Kad nam još Tričke podare dvije dobre obrade (“I wanna be your dog” Stoogesa i “Blitzkrieg Bop” Ramonesa) plesna punk večer je zaokružena masnim markerom. Očekujemo novi nastup uskoro. TRIČKEEEE!!!

Feel Good Hit Of The Summer

Ček dis aut