Sv.Nikola, Dinamo i Pipsi

Oglas

Jučer su Pips,Chips & Videoclips održali vjerojatno koncert karijere. Među mnogobrojnim pamtljivim nastupima ovo će se posebno pamtiti. Broj posjetitelja, atmosfera, povezanost s publikom, Dinamo… sve su to neki od razloga zašto će se na ovaj koncert za par godina gledati kao jedan od onih na kojima si trebao biti.

Već mjesecima traje promotivna kampanja za koncert, plakati su nas gledali sa svake bandere u gradu, a Dubravko Ivaniš Daddy ex Ripper gostovao je na svakom mediju i emisiji na kojem je gostovanje moguće. Slobodno se može reći da su iskakali iz paštete. I onda jutro pred nastup izađe vijest da je koncert rasprodan kao definitivna potvrda da je riječ o in mjestu.

U tim silnim gostovanjima Daddy je rekao da se mjesecima priprema za ovaj nastup i da je to vrlo zahtjevan posao jer mora složiti takvu setlistu koja će odgovarati i onima koji ih prate godinama, ali i onima koji su se tu našli zbog pomodarstva. I to je točno, publika na koncertu je stvarno bila raznolika.

I ono što se može sa sigurnošću reći su dvije stvari. Prva je da se stvarno vidjelo i čulo da su se glavni akteri svojski potrudili biti na razini, a druga da im je bio gušt stati pred toliki broj ljudi.

Ono što je svakako ovaj koncert učinilo spektaklom je rasvjeta, jednostavnije rečeno, light show. To je ono što je cijeli koncert učinilo drugačijim od svih dosad. Stekao se dojam da niti jedne sekunde nije nešto slučajno svjetlilo. Ne treba trošiti puno riječi na samu izvedbu za koju se znalo da će biti na razini, ali ovo je bilo iznenađenje koje valja pohvaliti. Svaki prijelaz, solo, promjena dinamike i slično, bili su popraćeni takvim svjetlosnim efektima da je posjetitelj ostao impresioniran. Jer, da je to nekim slučajem izostalo, dva i pol sata bismo gledali u dosadnu jednostavnu binu i bend, a onda bi to bio koncert kao i svaki dosad. Jučer smo ih gledali u maniri velikih izvođača. Sljedeći puta kada naprave ovakav koncert bilo bi lijepo vidjeti neku scenografiju jer je upravo to ona sljedeća stepenica na koju se treba popeti.

I uza svu tu pripremu za koncert uvijek se dogodi nešto neočekivano. Daddy je u nekim trenucima izgubio primat u korist publike koja je toliko navaljivala da se jednostavno morao pokoriti. U više navrata dvoranom su se orili uzvici “Dinamo, Dinamo” i ostale navijačke pjesme, a sve je kulminiralo pjesmom “Nogomet” na, pazite sad, četvrtom bisu. Bend jednostavno nije imao izbora nego na neki način ugoditi publici, pa su to učinili ovom pjesmom. Školski primjer kako te jedna stvar može obilježiti za cijeli život i da je ponekad od toga nemoguće pobjeći. Sreća po njih pa imaju dvije nogometne pjesme u repertoaru pa su ovoga puta odabrali onu neutralniju.

Emotivnih trenutaka nije nedostajalo. Svjetlilo se upaljačima, zborski se pjevalo, a pretpostavljam da je stanovnike Zapruđa posebno pogodilo prikazivanje njihovog kvarta na “Malenu”. Definitivno ćemo ovog sv.Nikolu pamtiti po nečemu posebnom, a bend nije mogao bolje završiti ovu godinu. Što drugo reći za kraj nego da je koncert uspio u svakom smislu i da se trud isplatio.

Pips,Chips & Videoclips @ Dom sportova, 06.12.2014.
foto: Ivan Suvalj

Ček dis aut