The National na Šalati: Dovoljno je pogledati ih jednom, nakon čega se više ne propuštaju

national-lanix
The National – foto: Lanix

piše: Alen Martinović

Možemo prestati pričati o The National kao bandu koji raste iz albuma u album. Oni su veliki, ne mogu pasti i u dekadama koje su pred njima možemo očekivati jednako dobre albume kao što je posljednji “Trouble will find me”. Taj su album posve zasluženo, u sklopu turneje koja ga promovira, na Šalati predstavili sa čak devet pjesama od 24 koliko ih se našlo na setlisti.

Nastup je otvoren sa “I should live in salt”, a nastavlja s nekoliko stvari koje izvode na gotovo svakom koncertu ove turneje, što je odlično prihvaćeno od raspoložene publike. Pod dojmom sam da se koncert lomi na bolje s predivno mračnom “Demons”, nakon koje u “Afraid of everyone” Mattov bariton prelazi u vokalnu eksploziju kojom pokazuje koliko je moćan frontman glasom i performansom. Pamtim odličnu izvedbu “Squalor Victoria” i posebno energičan “Abel”, a koliko su intimni s hrvatskom publikom potvrđuju favoritom “Slow show”. “Pink rabbits” umalo postaje “Pink mosquitos” (tko je bio zna!).

The National, foto: Lanix
The National – foto: Lanix

“Fake empire” zatvara koncert, koji nakon ovacija nastavljaju sa “Sorrow”, pjesmom koja zvuči svježe i nakon stotinu i šestog slušanja. Na bisu sviraju ukupno pet stvari, koji finale koncerta pretvara u nešto što bi se bilo kakvim opisom riječima činilo pretjeranim preuveličavanjem. Mogu ja sada pisati o obostranoj ljubavi banda i publike, o finom vinu koje je Matt ispijao čitav koncert, a koje ga je pogodilo u pravom trenutku, jer njegovi su izleti u publiku stvorili laganu paniku kod zaštitara i produkcije. Opravdani izleti, jer band zatvara nastup diskretnom izvedbom “Vanderlyle Crybaby Geeks”, koju potpuno prepuštaju fanovima.

Ono što ostane u glavi i srcu nakon ovakvog koncerta bih (osobno) usporedio s Calexicom. Dovoljno je pogledati ih jednom, nakon čega se više ne propuštaju. Kada ih jednog dana prepozna “šira” publika, nadam se da neće na većim prostorima izgubiti to što su nam sinoć poklonili. Na The National dolaze ljudi koji znaju njihove pjesme napamet. I oni to znaju.

setlista:

I Should Live In Salt
Don’t Swallow the Cap
Bloodbuzz Ohio
Mistaken for Strangers
Sea of Love
Demons
Afraid of Everyone
Conversation 16
Squalor Victoria
I Need My Girl
This is the Last Time
The Geese of Beverly Road
Abel
Slow Show
Pink Rabbits
England
Graceless
About Today
Fake Empire
Sorrow
Humiliation
Mr. November
Terrible Love
Vanderlyle Crybaby Geeks

Ček dis aut