Večer bijelih laži i istinskog spektakla

Oglas

white-lies-2

piše: Nikola Neral

Ne događa se baš često da u Zagrebu imamo priliku gledati i slušati strane bendove koji su mladi, u punoj kreativnoj snazi i još k tome nose epitet ”sljedeće velike stvari”. Možda se mnogi neće složiti s ovim zadnjim, no činjenica je da White Lies bez obzira na britanske glazbene medije i njihovu čestu sklonost preuveličavanju, predstavljaju val svježine i energije koja se najefikasnije manifestira njihovim live nastupima.

Taj podatak su iz prve ruke mogli provjeriti svi koji su 1.12. bili u Tvornici s velikim, ali vjerujem i ispunjenim očekivanjima. Led te hladne zimske večeri pred već sasvim pristojno popunjenim klubom razbija zagrebačka Gretta, koja u trideset i kusur minuta predstavlja materijale sa svoja dva albuma, dok u 22 i 20 uz veliko odobravanje i početne taktove ”A Place To Hide”, svoj nastup započinju zvijezde večeri. Kombinirajući pjesme s prvog i još neobjavljenog drugog albuma, White Lies uz tek poneki ”hvala”, pomalo oprezno kontroliraju interakciju s publikom, no doslovce prepuni klub i euforična publika vrlo brzo otklanjaju sumnju u više nego pozitivan uzajamni feedback koji dolazi do punog izražaja prilikom izvedbi ”To Lose My Life” i aktualnog singla ”Bigger Than Us”.

Svakako treba spomenuti i dvojicu pridruženih članova, koji na klavijaturama i drugoj gitari itekako pridonose punoći zvuka, što se možda najviše osjeća na novim pjesmama poput ”Peace & Quiet” i ”Streetlights”. Nakon sat vremena svirke i završne ”Unfinished Business”, za očekivani bis čuvaju favorizirane ”Farewell To The Fairground” i ”Death”, zaključivši pomalo kratak ali doista efektan i spektakularan nastup. Uostalom, bendu koji iza sebe bilježi dva albuma jednostavno ne možemo zamjeriti trajanje nastupa, kao ni pomalo zlobne usporedbe sa starijom ”braćom” po zvuku Editorsima, odnosno, vječnu inspiraciju Joy Divisionima. Usporedbe su svakako prisutne, no White Lies imaju potencijale da postanu veliki bend, sudeći prema ovom nastupu – velike potencijale

Ček dis aut