CEDELL DAVIS – živuća legenda bluesa dolazi u Hrvatsku

cedell-davisPo prvi (i zadnji) puta u Hrvatskoj, premijerno će gostovati legendarni Delta blueser, „čovjek s nožem“, CEDELL DAVIS.

U četvrtak 13. lipnja  u zagrebački klub SAX slijeće 85-godišnji originalni blueser s delte rijeke Mississippi, na svojoj posljednjoj svjetskoj koncertnoj turneji u životu.

Čovjek koji je uz legende zvuka poput Muddyja Watersa, Howlin Wolfa, Roberta Johnsona, Lightning Hopkinsa, utabao puteve The Rolling Stonesima, Chuck Berryju, Elvisu Presleyu, Beatlesima i razvoju rock and rolla.

Rođen je 1927. u obitelji čiji su roditelji, potomci robova, radili na plantaži. Iz kolijevske teškog života potiče njegov opori i sjajni blues. Osim po dugoj i živopisnoj glazbenoj karijeri poznat je po faktu da je kao desetgodišnjak prebolio dječju paralizu zbog koje su mu ruke bile deformirane i da je zbog tjelesnog hendikepa jedini način sviranja gitare bio – nožem.

Na jednom njegovom koncertu tokom 50.-ih godina prošlog stoljeća izbio je stampedo u publici pri čemu su mu bile slomljene obje noge i otada je prikovan za invalidska kolica. Na temelju takvih tragedija, dodatno je sazdan njegov životni blues opus. Autentičnost teškog života nije mogla biti iskrenije opjevana.
Njegovoj glazbi su se klanjali, a albume mu producirali glasoviti američki rock izvođači poput Roberta Palmera i Petera Bucka iz REM-a, dok se kritika natjecala u hvalospjevima zbog iznimne snage i direktnosti njegove opjevane boli i stiha. Kultni status i izniman utjecaj na more popularnih izvođača sazdano je u diskografiji i albumima, a proširen na iznimno dirljivim koncertnim nastupima.

CEDELL DAVIS je originalni Delta blueser, jedan od klasičnih „last man standing“ tipova i posljednjih živućih bluesera. Ikona glazbe i stila. Albume je snimao za najpoznatiju američku blues etiketu Fat Possum koja je objavljivala albume blues legendi poput R. L. Burnsidea, T Model Forda, Juniora Kimbrougha, pa sve do uskoro aktualnog novog albuma legendarnog Iggy Popa and The Stoogesa.

Uskoro više informacija o početku prodaje i cijeni ulaznica, te prodajnim mjestima.

Ček dis aut