Crippled Black Phoenix u gostima

image

Crippled Black Phoenix su jedan od rijetkih sastava koji zrače svježinom, kreativnošću, drugačijem pristupu stvaranja glazbe i inovativnošću. Bez suzdržavanja možemo reći da se radi o super-grupi, kolaboraciji već dokazanih glazbenika. U konkretnom je slučaju riječ o udruživanju članova bendova Mogwaii, Electric Wizard, Iron Monkey i Gonga. Sve od reda originalni, utjecajni i moćni kreativci. Ono što Crippled Black Phoenix izdiže iz aktualnog mulja britanske rock scene jest dubina njihovih skladbi i odbacivanje okova koji ih ograničavaju i smještaju u ustaljene klišeje.

Njihova glazba je mračna, sjetna, melankolična te ponekad na granici koja priziva daleke odjeke Woven Handa, no bliskija ambijentalnom gothic industrialu kojeg su petnaestak godina ranije propagirali David Keenan i njegov sastav Telstar Ponies. Čak su i surađivali sa velikim David Eugene Edwardsom (16 HORSEPOWER/WOVEN HAND) na pjesmi ‘Just Like A Mexican Love’, inače obradi snimljenoj za ‘tribute’ album u čast pokojnom Jeffrey Lee Pierceu (GUN CLUB). Sami za sebe kažu da pišu ”balade o kraju vremena” . Priroda samih pjesama je dosta neobičan spoj raznih glazbenih stilova koji kao da predstavljaju finalnu evoluciju u glazbi. Zbog nemogućnosti svrstavanja u određenu ‘ladicu, bili su stavljani pod razne nazivnike kao što su : stoner/prog/freak folk ili čak doom! Njihov glavni fokus je sviranje uživo po mogućnosti na neobičnim mjestima. Uz uobičajene instrumente , dio njihovog arsenala također čine instrumenti iz Viktorijanskog doba. Kombinacija koja definitivno potiče slušne kanale na što bolju koncentraciju.

Na krilima zadnjeg albuma I,Vigilante izdanog prošle godine, Žedno uho ekipa dogovorila je sastanak ‘feniksa’ sa zagrebačkom publikom. Mjesto događanja je klub KSET a datum je 14.5.!

Vidimo se …

Ček dis aut