Drugi način u Beogradu sa Svremenašima

Oglas

DrugiNacinbyG.Aleksic

Legendarni sastav, Drugi Način, poslije više desetljeća posjetit će Beograd gdje će zajedno sa još jednim doajenima ovdašnje scene grupom Svremenaši održati koncert 12. studenoga sa početkom u 21h.

Mjesto održavanja ovog koncerta koji će biti zanimljiv kako poštovaocima ova dva sastava koji ih pamte još iz 70-ih i 80-ih godina tako i brojnim pripadnicima novijih generacija koji su upoznati sa njihovim radom je sala Amerikana u Domu omladine Beograda.

Drugi Način osnovao je 1974. u Zagrebu frontman Branko Požgajec, pod imenom Novi Akordi, a već u jesen 1974. ime je promijenjeno u Drugi način. Pažnju publike i javnosti skrenuli su neobičnom postavom u kojoj su se nalazile dvije flaute. Godine 1975. snimili su debi album sa kojeg su do dan danas ostali zapamćeni hitovi “Stari grad”, “Carstvo samoće” i “Lile su kiše”.

Nakon objave nekoliko singlova 1982. objavljuju album “Ponovo na putu” sa kog se pored ostalih istakla pjesma “Piši mi”. Uz nekoliko promjena članova bend je bio aktivan do 1990., nakon čega slijedi dvogodišnja pauza u radu.

Branko Požgajec 1992. godine ponovo aktivira Drugi način, međutim 2000. godine poslije nastupa u Domu sportova u Zagrebu zajedno sa grupom Jethro Tull prestaju sa radom. Drugi način je reaktiviran 2008. godine i od tada do danas nastupa u sastavu: Branko Požgajec (vokal, flauta), Božo Ilić – Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara, vokal), Damir Vuk (klavijature, vokal), Mladen Palenkaš (bubnjevi) i Mario Domazet (gitara). Prije nekoliko dana, 22.10., svijet je napustio gitarista Davor Sečar, član Drugog Načina od 1987. do 2007. godine. Dan iza koncerta u Beogradu Drugi način nastupa u Zagrebačkom KSET-u, a 1. prosinca u banjalučkom DFK.

Grupa Svremenaši praktično predstavlja nastavak rada legendarnog benda S vremena na vreme koji su daleke 1972. godine osnovali Asim Sarvan, Ljubomir Ljuba Ninković, Miomir Miki Đukić i Vojislav Koki Đukić. S vremena ne vreme važi za utemeljivača i predvodnika beogradske akustičarske scene i pionire u uvođenju tradicionalnih narodnih elemenata u rock muziku, koristeći stare instrumente kao što su ukocen ili šargija.

Njihovu muziku odlikuje kombinacija akustičnog i električnog sa pratećim zvukovima flaute, orgulja i tradicionalnih mandolina uz sklad vokala. Tokom godina neke od pjesama ovog sastava postali su klasici i bezvremenski hitovi. Poslije druge duže pauze, tročetvrtinska postava S vremena na vreme okupila se povodom 40-godišnjice snimanja njihove prve pjesme “Sunčana strana ulice”. Publika je Svremenaše koje čine Ljuba, Miki i Koki sa još trojicom muzičara imala prilike čuti i vidjeti na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu. Koncert u Domu omladine Beograda idealna je prilika da se svi podsjetimo pjesama “Moj svet“, “Čudno drvo“, “Tema classica “, “Dixieband“, “Karavan“, itd. u izvođenju Svremenaša.

Od petka 28.10. na Blagajni Doma omladine Beograda u pretprodaji se nalazi prvi, ograničeni broj ulaznica po cijeni od 1000 dinara. Nakon prodaje ovog prvog broja ulaznica cijena će biti 1200 i 1500 dinara.

Ček dis aut