Ekskluzivna pretpremijera filma Journey To Jah u pulskom kinu Valli

Svi fanovi reggaea, simpatizeri klupske kulture i prijatelji Seasplash festivala, imaju posebnu priliku prisustvovati ekskluzivnoj regionalnoj premijeri dokumentarnog filma Journey To Jah, u četvrtak, 10.7. u 20 sati u pulskom Kinu Valli kao predprogram nadolazećeg Seasplasha.

Redatelji Noël Dernesch i Moritz Springer te snimatelj Marcus Winterbauer (Rhythm is it) proveli su sedam godina prateći dva jedinstvena reggae umjetnika – njemačkog po imenu Gentleman i talijanskog po imenu Alborosie – u potrazi za autentičnošću, daleko od zapadnjačkih potrošačkih društava u zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, Jamajci.

jtj_poster_hr-0565Oni koji razumiju reggae dobro znaju da je šansa da bijelci tamo izgrade glazbenu karijeru, gotovo nemoguća. No njih dvojica to su nekako uspjeli. Iako Jamajčani smatraju da je reggae ekskluzivno crna muzika, kroz godine boravka tamo, Gentleman i Alborosie, uspjeli su zadobiti respekt zajednice, izgraditi studio, čak se i oženti. Film otvara važna pitanja. Kakvo je značenje slobode danas u sve složenijem i sve promatranijem društvu? Kako u životu pronaći svrhovitost i stabilnost? Protiv čega danas dižemo glas? Kako Europljani gledaju na sukobe koje susreću u jamajčanskom društvu? Jesu li, kao stranci, spremni surađivati s Jamajčanima na promjenama za dobrobit društva u cjelini?

Zajedno s protagonistima uranjamo u svijet gdje glazba služi kao ventil u borbi protiv siromaštva, kriminala i nedostatka perspektive, no ujedno i svijet obilježen dubokim i ohrabrujućim duhovnim vezama. Svijet o kojem Alborosie kaže, Ovdje živi Bog. Ali i Sotona. Dobrodošli u Journey To Jah.

Film i nadolazeći festival predstavit će programski direktor Seasplash festivala Vedran Meniga, a moguća su i dodatna iznenađenja. Film će biti prikazivan s engleskim i hrvatskim titlovima.

Napominjemo da se radi o posebnoj premijeri i da će u Kinu Valli biti upriličena SAMO JEDNA projekcija filma. Cijena ulaznice je 25 kuna.

Distributer filma je Restart label uz podršku Seasplasha, PDV-a i Kingstona.

Ček dis aut