Finske metal zvijezde Nightwish u ljubljanskom Tivoliju

Nightwish_new

Najznačajniji symphonic metal bend današnjice, finski Nightwish, u sklopu Imaginaerium European Toura 8.05.2012. nastupit će u dvorani Tivoli u Ljubljani

Početak priče o Nightwishu datira iz ljeta 1996., kada je u gradu Kiteeu Tuomas Holopainen odlučio imati projekt koji će svirati atmosfersku glazbu, s akustičnim gitarom, pianom, flautom, violinom i ženskim vokalima. Ujedinio se s prijateljem, gitaristom Emppuom Vuorinenom i pjevačicom Tarjom Turunen, s kojom je imao istog učitelja glazbe. Snimili su demo na kojem je bila pjesma naziva „Nightwish“, no koncepcija se brzo mijenja, jer Tuomas shvaća da je Tarjin glas presnažan za akustičnu glazbu, pa 1997. godine u bend dolazi bubnjar Jukka Nevalainen. Akustična gitara zamijenjena je električnom, najprije je snimljen demo od sedam pjesama, a zatim i album prvijenac “Angels Fall First”, koji je kombinirao heavy metal sa simfonijskim aranžmanima, te imao jaki folk prizvuk.

Bend je odmah postaje popularan u Finskoj, Tuomas poziva basistu Samija Vänsku s kojim je svirao u Nattvindens Gråt, te krajem 1998. izlazi album “Oceanborn” (1998.) koji postiže još veći uspjeh. U proljeće 1999. album izlazi na svjetskim tržištima i Nightwish promovira u najznačajniji bend nadirućeg symphonic metala. Popularnost pojačava single „Sleeping Sun“, a još više nastup na finskom izboru za pjesmu Eurovizije 2000, gdje Nightwishovoj pjesmi „Sleepwalker“ publika dodjeljuje najveći broj glasova, no žiri misli drukčije i u Stockholm šalje Ninu Åström.

Treći album “Wishmaster” izašao je sredinom 2000., tri tjedna proveo na prvom mjestu finske Top ljestvice, potvrdio internacionalni uspjeh koji je upotpunjen svjetskom i europskom headlinerskom turejom. Proboj prema vrhu nastavljen je sa „Century Child“ (2002.) i s novim basistom, Marcom Hietalom, a peti album „Once“ izašao je 2004. i postigao veliki komerijalni uspjeh, prodavši se u milijun primjeraka. No to nije bilo dovoljan razlog da bend ostane na okupu i na završnom je koncertu Once Upon A Tour-a, 21.10.2005. u Hartwall Areni u Helsinkiju, Tarji uručeno pismo kojim je ostatak benda obavještava da nastavlja bez nje. Godinu i pol kasnije izbor za novi vokal pao je na Anette Olzon, pjevačicu švedskog Alyson Avenuea. U jesen 2007. godine izlazi šesti album “Dark Passion Play“, koji je s budžetom od pola milijuna eura postao najskuplji u povijesti finske glazbe. Ulaganje se vratilo, jer je sa 2 milijuna prodanih kopija postao najprodavaniji album Nightwisha i Nuclear Blasta, a popratio ga je dvogodišnji “Dark Passion Play World Tour”.

Nakon više od četiri godine Nightwish objavljuje sedmi studijski album “Imaginaerum” koji brzo postaje multiplatinast u Finskoj, zlatni u Njemačkoj, Grčkoj, Švicarskoj, Slovačkoj, i kojeg će popratiti velika turneja (http://www.nightwish.com/en/live), a u SAD – u ulazi na 27. mjesto Billbardove ljestvice, nadmašivši na taj način „Dark Passion Play“, koji je bio 84. Uz turneju, album će popratiti i film istog imena.

Koncert u sklopu Imaginaerum European Toura održat će se 8. svibnja (utorak) u ljubljanskoj hali Tivoli. Cijena ulaznica je 40,50 eura za parter, tribine istok i zapad, a dostupne su na svim prodajnim mjestima sustava Eventim, te putem Interneta (http://www.eventim.hr/hr/ulaznice/nightwish-ljubljana-krizanke-296805/performance.html).

Ček dis aut