GOLEM – crossover, electro punk, dubstep, reggae, hip-hop, balkan rhythms u pulskom Uljaniku

Oglas

golem

U petak, 20 siječnja u pulskom klubu Uljanik, svoj premijerni nastup za istarsko područje imat će pulsko-zagrebačko-splitski sastav Golem.

Riječ je o jakom regionalnom bendu u usponu, čije stilsko okruženje zalazi u mnoge aktualne glazbene žanrove, te tako Golem donosi svojevrsni amalgam – crossover electro punka, dubstepa, reggaea, hip-hopa i balkanskih ritmova.

Bend Golem nastao je nakon što su producenti Tomec & Grabber dobili poziv da obrade pjesmu “Milion”, grupe Boa. Ideja je bila da se napravi žestoki crossover elektronike i električnih gitara jer je tekst, iako napisan u drugom kontekstu, vrlo zorno oslikavao trenutnu političku situaciju. Kao vokala za tu obradu pozvali su Ivana Jurića – Yurija iz St!llnessa koji je, svojim osebujnim stilom, savršeno “legao” u pjesmu. Dogodilo se da se suradnja nastavila i iz nje je proizašao bend GOLEM.
Nezadovoljni trenutnim životnim okruženjem, lošim ekonomskim prilikama i nizom afera u Hrvatskoj na političkoj i društvenoj sceni, Tomec, Marco i Yuri pokreću projekt u kojemu će kroz glazbu na njima svojstven način progovarati o svemu tome.

Dugočekivani album Golema TROKUT objavljen je prije nepunih mjesec dana za «Aquarius Records», a već prvim singlom i videospotom naziva “Poštovana gospodo” Golem je stekao brojne poklonike, ponudivši vrlo žestok te idejno i produkcijski impresivan materijal. Na albumu gostuju i mnoga imena s regionalne underground scene, te se tako na „TROKUTU“ pojavljuju Chakka, Popay, Magellano i Vojko Vrućina, a uključene su i dvije obrade – spomenuta “Milion” grupe Boa te “Šakom u glavu” Ramba Amadeusa. Također, album je prožet izjavama aktualne političke i estradne elite, koje zaokružuju priču cijelog albuma, zorno oslikavajući stvarnu sliku aktualnih (ne)prilika na ovim prostorima.

Golem, kažu dečki iz benda, simbolizira bezdušna tijela koja bespogovorno slušaju zapovijedi svojih okultnih kreatora-gospodara i na određene signale se aktiviraju ili deaktiviraju. Ime albuma “TROKUT” poveznica je energetsko-zemljopisnog prostora Zagreb-Pula-Split (rodnih gradova trojice Tomec, Grabber, Yuri) koji je kroz povijest bio zanimljiv različitim silama te se čini da je svima uvijek odgovaralo da taj trokut ostane nepovezan, odnosno da ostane konstantna tenzija i netrpeljivost između Zagreba, Dalmacije i Istre, a čini se da je tako i danas.

Golem i gostujući glazbenici su imena koja jamče vrhunski live party s kojeg zasigurno nećete otići ravnodušni!

photo by Walter
Ček dis aut