GRAND MAGUS – ‘Black Sabbath sa sjevera’ stiže na METALFEST

Grand_Magus

Švedska heavy/stoner/doom metal skupina Grand Magus potvrdila je nastup na Metalfest Open Air Croatia 2012 (www.hr.metalfest.eu).

Da, bilo je, i još ima, ‘hrabrih’ koji su Grand Magus usporedili s velikim Back Sabbathom i proglasili ih jednim od njihovih nasljednika. I nisu te usporedbe baš bez ikakvih temelja. Grand Magus ima u svojoj glazbi duh Black Sabbatha, pogotovo u ranijim albumima, s težim heavy/doom soundom i s izraženom mračnom epskom atmosferom. Iron Maiden, Judas Priest i Candlemass još su neki bendovi u kojima je Grand Magus pronašao svoje uporište i inspiraciju.

Drugi dio karijere donio je ozbiljnija proširenja horizonata u pravcu stonera i modernog heavy/power metala, dokazao bendovu komotnost i lakoću balansiranja između subžanrova, najizraženiju na albumu „Iron Will“ (2008.), jednim od najboljih metal izdanja prošlog desetljeća.

Povijesno, Grand Magus su 1999. godine u Stockholmu osnovali gitarist /pjevač Janne ‘JB’ Christoffersson i basist Fox, a već 2001. su za Rise Above Records, izdavačku kuću Doriana Leea iz Cathedrala, objavili premijerni album imena kao i bend.

Pravi proboj započinje sa “Monument” (2003.), potvrda kvalitete stiže sa “Wolf’s Return” (2005), a vrhunac sa spomenutim “Iron Will”, istinskim metal remek-djelom snimljenim s novim bubnjarom Sebastianom ‘Sebom’ Sippolom, koji je 2006. zamijenio Fredrika ‘Trisse’ Liefendahla.

Peti album “Hammer of The North” nastavlja tradiciju tekstualnih oslanjanja na sjevernjačku mitologiju, još je jedno veliko djelo heavy/stoner/doom scene, a izlazi 2010. godine za novog izdavača, Roadrunner Records. Iste godine Janne ‘JB’ Christoffersson, zbog potpunog posvećivanja radu u Grand Magusu, napušta ponajbolji stoner metal bend Spiritual Beggars, a u sklopu promocije albuma bio je zakazan nastup u Zagrebu, sa Grave Diggerom. No venska tromboza od koje je obolio Seb ispriječila se između hrvatskih fanova i Grand Magusa.

Ovoga puta prepreka neće biti i ovaj će odličan bend mitove i legende sjevera donijeti na prekrasnu obalu Jadranskog mora.
Monumentalno!!

Ulaznice:

Cijena ulaznica (http://www.hr.metalfest.eu/tickets.html) do 29.02.2012. je 359 kuna/49 eura (plus pretprodajna naknada), a dostupne su i u sustavu Eventim na području Hrvatske i Slovenije, bilo putem Interneta (www.eventim.hr, www.eventim.si) bilo na prodajnim mjestima čije su lokacije navedene na spomenutim web adresama.

Na području Srbije ulaznice se mogu kupiti preko sustava Gigstix (http://gigstix.com).

www.metalfest.eu
www.hr.metalfest.eu
www.facebook.com/metalfest.hr

LINE-UP METALFEST CROATIA 2012:

MEGADETH (www.megadeth.com ) Metalfest nastupi festivalska exskluziva u 2012.
W.A.S.P. (www.waspnation.com ) 30th Anniversary Show!
FEAR FACTORY (http://www.fearfactorymusic.com) DARK TRANQUILLITY (www.darktranquillity.com ) IN EXTREMO (www.inextremo.de) BLIND GUARDIAN (http://wwwb.lind-guardian.com) KREATOR (http://www.kreator-terrorzone.de) Metalfest nastupi festivalska exskluziva u 2012.
BEHEMOTH (www.behemoth.pl )
HYPOCRISY (http://www.hypocrisy.tv) Metalfest nastupi festivalska exskluziva u 2012.
MOONSPELL (http://www.facebook.com/moonspellband)
GRAND MAGUS (www.grandmagus.com )
VADER (www.vader.p l)
DEATH ANGEL (www.deathangel.us ) – izvode „The Ultra-Violence“ album LEGION OF THE DAMNED (http://www.legionofthedamned.net/2011)
SEPTICFLESH (http://www.septicflesh.com) FLESHGOD APOCALYPSE (http://www.fleshgodapocalypse.com)
ENSIFERUM (http://www.ensiferum.com)
ALESTORM (www.alestorm.net )
POWERWOLF (www.powerwolf.net )
HATE (http://www.hate-metal.com)
LAKE OF TEARS (www.lakeoftears.net )
TRIPTYKON (www.triptykon.net )
SKULL FIST (http://www.facebook.com/skullfisted)
ASHES YOU LEAVE (www.ashesyouleave.org )
COLD SNAP (www.cold-snap.com )
EVIL BLOOD (http://www.myspace.com/evilbloodthrashmetal)
RISING DREAM (www.rising-dream.net )
BREZNO (www.myspace.com/breznospace )
DOOMED (www.myspace.com/doomedband )
INMATE (www.inmate-band.com )
E.N.D. (www.myspace.com/endzadar )
INFERNAL TENEBRA (www.infernaltenebra.com ) UNINVITED (www.myspace.com/uninvitedcro ) MEPHISTOPHELIAN (www.myspace.com/mephistophelian ) TOXICDEATH (www.toxicdeath.com ) GORTHAUR’S WRATH (www.gorthaurs-wrath.com ) DECONTROLLED (www.myspace.com/decontrolledband )
INVERTED PUSSYFIX (http://www.myspace.com/invertedpussyfix )

Ček dis aut