Koncert i web-projekt u čast Dražena Vrdoljaka

drazen_vrdoljak_plakatGlazbeni novinar i kritičar Dražen Vrdoljak bio je nezaobilazna figura domaće glazbene scene. Vrsni znalac i ljubitelj glazbe, zaslužan za mnoge projekte koji su ostavili dubok trag u hrvatskoj glazbi, bio je jedan od osnivača diskografske nagrade Porin. Dana 9. svibnja navršit će se 5 godina od njegove prerane smrti.

Tim povodom, njegovi prijatelji, kolege i glazbenici održat će koncert u njegovu čast a Institut hrvatske glazbe, udruga koja organizira dodjelu nagrade Porin, na svojoj će internetskoj stranici pokrenuti poseban projekt – “Opus Dražena Vrdoljaka”.

Koncertni session “In memoriam Dražen Vrdoljak” održat će se u četvrtak 9. svibnja u zagrebačkom klubu Sax! s početkom od 21:00.
Mladen Juričić Max
, inicijator ideje o “tulumu za pokojnu Vrdinu dušu” poziva sve na ovo ležerno druženje: “Tamo će se sigurno naći kauboji koje je Vrdo jednom davno okupio, kao i originalna postava jednog novovalnog benda koju niti jedan živ čovjek ne bi mogao okupiti. Bit će tamo i ”purger koji kaže bre” i druge glazbene znamenitosti a DJ će puštati glazbu kakvu bi nam Vrdo puštao na svom partyju!”

Uz besplatan ulaz, to je prilika za sve Vrdoljakove prijatelje i štovatelje da ga se zajedno sjete u klupskoj atmosferi kakvu je najviše volio.

Istoga dana na internetskoj stranici Instituta hrvatske glazbe zaživjet će pod-stranica “Opus Dražena Vrdoljaka”: tamo će biti objavljivani novinski tekstovi koje je Vrdoljak pisao od početka 70-ih do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća. Sam Vrdoljak čuvao je sve svoje članke, a njegova obitelj ustupila ih je Institutu za ovaj pionirski, iznimno važan projekt. Skenirani tekstovi, intervjui i glazbene recenzije iz časopisa kao što su “Polet”, “Oko”, “Start” i mnogi drugi moći će se pretraživati po ključnim riječima. Skupljeni na jednom mjestu i konačno ponovno dostupni svima, predstavljaju pravo kulturno blago iz pera “brutalno iskrenog  kritičara i strastvenog znalca glazbe”, kako ga je u popratnom  tekstu projekta nazvao prijatelj i kolega kritičar Zlatko Gall.

Pozivamo sve da u četvrtak 9. svibnja posjete internetsku stranicu www.ihg.hr i  pročitaju neke od Vrdoljakovih legendarno britkih kritika domaće pop-rock scene te svakako da iste večeri u Saxu nazdrave sjećanju na čovjeka koji je zadužio hrvatsku glazbu.

press

Ček dis aut