Kultur Shock najavljuje europsku “Grandpa Guru knows it all!” turneju

Kultur-Shock-photoZa razliku od većine „sezonskih“ glazbenih pojava, KULTUR SHOCK tvrdoglavo drma scenom već petnaest godina, a poštovanje fanova i kritike osvojili su nastupajući u stotinama manjih i većih klubova te na festivalima na tri kontinenta. Nepripremljenim ušima rade doslovni kulturološki šok svojom kombinacijom buke i melodioznosti, žestine i emocija, a tko god je vidio njihov živi nastup, dolazi opet. Ovog proljeća dolaze i u našu regiju pa ćemo ih moći uživo gledati u Mariboru, Ljubljani, Splitu, Zagrebu i Novom Sadu.

U Hrvatskoj nastupaju 7. svibnja u splitskom klubu Kocka, te 8. svibnja u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

Kao i svaki album koji je ovaj sekstet iz Seattlea objavio, novi EP „Tales of Grandpa Guru, Vol.1“ je avantura koja vas vodi kroz balkanske korijene pjevača Srđana Jevđevića i gitariste Vala Kiossovskog. Ali, umjesto da nastoje biti „popistični“ i slatkasti (što je uglavnom standard današnjeg Balkan-etno zvuka), napucali su ovaj materijal prštećim gitarama, tutnjajućim bubnjevima njujorškog bubnjara Chrisa Stromquista i preciznim bas linijama Guy Michael Davisa, koji dolaze ravno iz američkog undergrounda i hard rocka. Uz njih, čudesna violinistica Paris Hurley i diva američke jazz/eksperimental/avangardne scene Amy Denio isporučuju melodije i solaže kao da su i same odrasle u nekakvom zabitom selu na brdovitom Balkanu. I sve ovo iz pozicije iskusnih muzičara, svjesnih da više ništa ne moraju dokazivati i uživajući u tome što rade, do krajnjih granica.

Iako često uspoređivani sa System of a Down, koji su također njihovi štovatelji, te kolegama sa turneja Gogol Bordello, Kultur Shock su kroz godine razvili kompletno novi i njima svojstven stil, sa nepogrešivim prizvukom i stavom koji se nikako ne može uniformirati, čak niti ugurati u postojeće žanrovske ladice. Kao jedna od najboljih koncertnih atrakcija, nakon 12 godina nastupanja na tri kontinenta, odlučili su da je njihov prepoznatljivi socijalni i politički komentar njihov pravi poziv za ovaj trenutak. „Guru“ je odmak od njihovih konceptualnih albuma po kojima su poznati, ali ovakav EP format im omogućuje da reagiraju brzo i furiozno. Bez prenemaganja, bez liričkih i tematskih opravdanja – samo stari, dobri, iz srca odsvirani punk-metal začinjen Balkanom, ovaj EP je jedno od najboljih djela koje su Kultur Shock ikad stvorili.

Raspored nadolazeće “Grandpa Guru knows it all!” turneje – proljeće 2013:

 27.4. – Thessaloniki (GRE) – Principal club
28.4. – Skopje (MKD) – Havana club
29.4. – Sofia (BLG) – Mixtape 5
30.4. – Varna (BLG) – Vintage 33
01.5. – Vama Veche (ROM) – La Copac
02.5. – Cluj-Napoca (ROM) – Gambrinus Pub
03.5. – Budapest (HU) – Budapest Park
04.5. – Maribor (SLO) – Štuk
05.5. – Ljubljana (SLO) – Channel Zero
07.5. – Split (HR) – Kocka
08.5. – Zagreb (HR) – Tvornica Kulture
09.5. – Novi Sad (RS) – Ritam Evrope
11.5. – Vienna (AUT) – Fluc Wanne
12.5. – Berlin (GER) – Bassy Club
13.5. – Koln (GER) – Sonic Ballroom
14.5. – Hamburg (GER) – Hafenklang
15.5. – Hildesheim (GER) – Trillke Gut
16.5. – Reutlingen (GER) – Franz K.
17.5. – Frankfurt (GER) – Das Bett
18.5. – Eistaedt (GER) – Festival am Berg
19.5. – Prague (CZ) – Rock Caffe
22.5. – Ankara (TR) – Passage Club
23.5. – Eskisehir (TR) – 222 Park
24.5. – Istanbul (TR) – Roxy

“Kultur Shock zvuče onako kako bi trebao zvučati pravi punk-rock”Jello Biafra [Dead Kennedys]

Ček dis aut