Metalfest: Fear Factory prvi puta u Hrvatskoj

Oglas

fear-factory

‘Kumovi’ industrial death metala, kalifornijska skupina Fear Factory slijedeća je na popisu izvođača koji će nastupiti na Metalfest Open Air Croatia 2012 (www.hr.metalfest.eu).

Fear Factory su 1989. pod imenom Ulceration osnovali gitarist Dino Cazares i bubnjar Raymond Herrera, a kasnije su im se pridružili pjevač Burton C. Bell i basist Dave Gibney. 1990. mijenjaju ime u sadašnje, a 1991. objavljuju demo snimke, koje uključuju “Suffer Age”, prvu pjesmu napisanu na Halloween 1990. Materijal je čuo Max Cavalera i bend preporučio tadašnjem izdavaču Sepulture, Roadrunner Recordsu, s kojim Fear Factory potpisuje ugovor i započinje uspješnu suradnju.

Debitantski album „Soul of a New Machine“, s kojim su prema kasnijem mišljenju mnogih postali pioniri industrial death metala, objavljen je 1992., a „Demanufacture“ 1995., s thrash metalom dopunjenom glazbenom koncepcijom, sampleovima, sinkroniziranim ‘attackom’ duplih bas bubnjeva i gitarskih riffova, dopao se kritici i publici, pa je nemali broj stavova je kako je upravo on nešto najbolje što je Fear Factory napravio.

Tri godine kasnije izlazi „Obsolete“, prvi konceptualni album, koji se s dodatkom progresivnih i alternativnih metal elemenata približio komercijalnijem soundu, pa je to bio (i ostao) najprodavaniji album benda. „Digimortal“ je objavljen 2001., no nije upisao uspjeh kao prethodni, što bio razlog nesuglasica unutar benda, a u konačnici i do njegova raspuštanja nakon što je u ožujku 2002. otišao Bell. Krajem spomenute 2002. Olde Wolbers i Herrera, a nešto kasnije i Bell ponovno se okupljaju, no Cazares je zbog sukoba s Bellom odbio nastaviti.

„Archetype“ je izašao je 2004., i bio je prvi album na kojem je napuštena tematiku ‘vječne’ borbe ‘čovjeka protiv stroja’, te se pisalo o ratovima, religijama, velikim korporacijama, sociološkim temama i slično. No album baš i nije dobro prihvaćen, kao niti nasljednik „Transgression“ (2005.).

Prosinac 2006. donio je novi prekid, kraj druge, relativno neuspješne ere. U travnju 2009. Bell je objavio kako su se on i Cazares pomirili i da zajedno rade na novom projektu. Taj novi projekt bio je u stvari ‘novi’, treći Fear Factory.

Povratnički album „Mechanize“ je izašao u veljači 2010., na kojem su kombinirali sve stilove s kojima su se ‘borili’ tijekom više od dva desetljeća dugoj karijeri. Koja se nastavlja, i upravo je godina Metalfesta, 2012., predviđena za novi album Fear Factorya, za neke nove obračune ljudi i strojeva, a on se priprema već duže vrijeme i najavljuje kao fuzija, kao još jedno ‘hibridno’ izdanje industriala, death, groovea, thrasha, alternativnog metala sa sci-fi okruženjem, koja će fanove baciti na koljena.

Ulaznice:

Cijena ulaznica (http://www.hr.metalfest.eu/tickets.html) do 29.02.2012. je 359 kuna/49 eura (plus pretprodajna naknada), a dostupne su i u sustavu Eventim na području Hrvatske i Slovenije, bilo putem Interneta (www.eventim.hr, www.eventim.si) bilo na prodajnim mjestima čije su lokacije navedene na spomenutim web adresama.

Na području Srbije ulaznice se mogu kupiti preko sustava Gigstix (http://gigstix.com).

www.metalfest.eu

www.hr.metalfest.eu

www.facebook.com/metalfest.hr

Ček dis aut