Metalfest – STIŽE W.A.S.P.!

clip_image002Svima koji makar i površno poznaju heavy metal scenu, u ovotjednoj najavi benda koji će nastupiti na Metalfest Croatia 2012 (www.hr.metalfest.eu) dovoljno bi bilo napisati četiri slova i isto toliko točaka koje same po sebi govore sve, ali baš sve – W.A.S.P.. No ne može se baš tako mirno primiti ovu vijest. Dapače, to je i više nego dovoljan razlog da se otpuste sve emocionalne kočnice i razuzdano i neobuzdano zaurla „dolazi nam W.A.S.P., aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ………….“.

Nakon uvodnog oduševljenja treba malo zastati i hladne glave još jednom ‘debelo’ promisliti tko to ipak dolazi u Hrvatsku. Ukratko, dolazi jedno od najvećih heavy metal imena u povijesti, bend koji je prodao oko 13 milijuna albuma, bend koji je formirao nove standarde u metalu i bend uz kojeg se jedna Metalllica probijala, svirajući na njegovim koncertima kao predgrupa. I tada opet zaurlati – „W.A.S.P., aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa …“

A taj su W.A.S.P. 1982. godine osnovali Blackie Lawless, Randy Piper, Rik Fox i Tony Richards, i dio je poznate kalifornijske ‘metal škole’ s početka osamdesetih, koju su predvodili bendovi kao što su Mötley Crüe, King Kobra, Ratt, Quiet Riot ili Poison, a koju mnogi doživljavaju kao odgovor na izazov (pre)moćnog NWOBHM – a.

I dok su svi ti, a i još neki bendovi, izuzev Mötley Crüea, uglavnom živjeli (i žive) na jednom ili dva albuma, W.A.S.P. je svoj ugled gradio polako, rastao sa svakim novim albumom i turnejom, i već u drugoj polovici osamdesetih stekao kultni status kojeg uživa i danas. Drukčiji, od svojih kolega agresivniji pristup metalu, kontroverzni tekstovi popraćeni tematskom ikonografijom i često šokantni live nastupi s ‘daškom’ glamoura, također imaju veliki utjecaj na rastuću popularnost.

Kontroverze ovaj bend prate od početka, a jedna od njih je s godinama prerasla u misterij. Naime, još i dan-danas nitko sa sigurnošću ne može reći porijeklo imena. Spominjalo se da je to skraćenica od “We Are So Perfect”, “We Are So Powerful”, “We Are Sexual Perverts” (što je zapisano i na naslovnici prvog albuma) ili “White Anglo-Saxon Protestants”, a Blackie je jednom izjavio da je ideju za ime dobio dok je šetao i vidio osinje gnijezdo. I tako … Misterij i dalje traje.

A službeno je počeo singlom „Animal (Fuck Like A Beast)“, koji nije uvršten na debi album „W.A.S.P.“ (1984.) (trebao se zvati „Winged Assassins”) da ne bi izazvao zabrane. Taj je album donio prve hitove kao što su “L.O.V.E. Machine” ili “I Wanna Be Somebody”, a još je veći uspjeh donio naredni, iduće godine objavljeni “The Last Command”.

I Wanna Be Somebody

http://www.youtube.com/watch?v=pZb3Xya7jQ8

Bile su to godine najvećih uspjeha benda, koje su najprije donijele treći studijski album“Inside the Electric Circus” (1986.), pa prvo live izdanje “Live … In The Raw” (1987.), a najuspješnijie razdoblje W.A.S.P.-a okrunjeno je s albumom “The Headless Children“ (1989.), najprodavanijim u povijesti benda.

Kao i kompletnoj sceni, tako su devedesete godine i W.A.S.P.-u nanijele ‘štetu’, no to nije spiječilo Blackiea i ekipu, koju je često mijenjao, da nastavi istim ritmom, pa tako ima nemali broj procjena da je upravo album “The Crimson Idol” (1992.) najbolje bendovo djelo. Za razliku od tog, “Still Not Black Enough” (1995.), “Kill Fuck Die” (1997.) i “Helldorado”(1999.) nisu baš dobili pozitivne ocjene, kao niti koncertna izdanja “Double Live Assassins” (1998.) i, pogotovo, “The Sting (2000.)”, no početak novog milenija donio je bolja kretanja.

“Unholy Terror” izlazi 2001. i s njim stižu nove pozitivne reakcije, kao i za slijedeći, “Dying For The World” (2002.), posvećen tragediji u New Yorku 11.09.2001. Dva povezana, konceptualna albuma, s pričom zlostavljanom dječaku bez roditelja, koji ima mogućnost proučavnja i manipuliranja ljudima, “The Neon God: Part 1 – The Rise” i “The Neon God: Part 2 – The Demise” izašli su 2004. godine, a tri se godine čekalo na novo izdanje imena “Dominator”. Posljednje studijsko ostvarenje, album “Babylon”, izašao je 2009. godine, a baziran je na na biblijskoj verziji priče o “Četiri jahača Apokalipse“.

Babylon’s Burning

http://www.youtube.com/watch?v=33V6SopSOLM

Godina koja nam predstoji, 2012., bit će obilježena još jednim, veličantvenim povratkom W.A.S.P. – a na veliku metal pozornicu, slavljeničkim ‘30 Years Of Thunder World Tour-om 2012’, a dio velikog ‘električnog cirkusa’, zahvaljujući Metalfestu, bit će i Hrvatska. Zato, treba doći i vidjeti ovaj spektakl, jer na njemu – “We Will Be Somebody“.

Za festival je u prodaji dodatnih 250 Fan Packova, koji se mogu kupiti samo u online trgovini (http://www.hardticket.si) po cijeni 349 kuna / 52 eura (plus pretprodajna naknada). To će biti prvo i posljednje proširenje ove ponude, takve majice neće biti dostupne na Metalfestu Croatia 2012 (www.hr.metalfest.eu).

Cijena ulaznica (http://www.hardticket.si) do 29.02.2012. je 359 kuna / 49 eura (plus pretprodajna naknada), a dostupne su i u sustavu Eventim na području Hrvatske i Slovenije, bilo putem Interneta (www.eventim.hr, www.eventim.si) bilo na prodajnim mjestima čije su lokacije navedene na spomenutim web adresama.

Na području Srbije ulaznice se mogu kupiti preko sustava Gigstix (http://gigstix.com).

Ček dis aut