Najbolje čuvana londonska tajna

The-Penny-Black-Remedy-(2)

Najbolje čuvana londonska tajna“, tako The Bambi Molesters domaćoj publici najavljuju svoje glazbene prijatelje The Penny Black Remedy, s kojima su u prosincu prošle godine rasprodali londonski kultni klub Luminaire i otvorili si vrata jedne od zahtjevnijih glazbenih scena održanim koncertom pred brojnom i oduševljenom publikom.

Jednako izbirljivoj domaćoj publici The Penny Black Remedy će se predstaviti 29. ožujka na koncertu u zagrebačkom &TD-u kao gosti The Bambi Molestersa koji će tu večer zabilježiti na live DVD-u, planiranom za objavu krajem ove godine.

Tko su The Penny Black Remedy? Jeremy Glover (Indy Music Awards) ih intrigantno opisuje kao bend “čija će vas live svirka razvaliti jače nego nabijeni magnum Prljavog Harrya” što zvuči vrlo obećavajuće za ono što nam predstoji u ožujku. Većinu zapravo zabavlja nemogućnost da se ovaj bend stilski opiše. Pokušaji se uglavnom vrte oko fuzije ska, punka, balkan folka i countrya, a to je vjerojatno i najbliže istini s obzirom da se bend na svojim stranicama deklarirao kao “balkanski country-punk”. Radi tog punka s elementima istočnoeuropskog zvuka, najčešće ih se uspoređuje s Gogol Bordellom, ponegdje s Rancidom, tu i tamo s plesnom verzijom Beiruta dok dosta njih osjeća veliku sjenu utjecaja Joea Strummera.

 

The-Penny-Black-Remedy-No-Ones-Fault-But-Your-OwnNaše medije su naravno najviše zainteresirali činjenicom da je ovaj kvartet, osnovan 2006. godine, nesvakidašnji spoj Škota Keitha M. Thomsona (vocal, gitara i “krivac” za tekstove), ritam sekcije Nizozemca Wilcoa van Eijka na bubnjevima, basista Stevea Nelsona iz Engleske te klasično školovane vokalistice i udaraljkašice sa južnog nam Jadrana, Marijane Hajdarhodžić. Uz to, na njihovom prvijencu “No One’s Fault But Your Own” iz 2009., nalazi se još nekoliko domaćih imena. Naime, album je producirao Robert Nappholz iz Fali V, trubu je odsvirao Đemo Čakić, a dizajn albuma rad je zagrebačkog dizajnerskog studija Laboratorium uz ilustracije Davora Rukovanjskog i reljef Tanje Vujasinović.

Album je nezavisna produkcija bendovog diskografskog projekta Soundinistas i na njemu se nalazi šaroliki izbor nepretencioznih, inteligentnih pjesama, uspješno i ponegdje hrabro kombiniranih stilova, isprepletenih crnim humorom i mračnom lirikom interpretiranom kroz pozitivnu energiju. Možda nekome može biti malo izazovan za slušanje na prvu no ako ste otvoreni za izazove, jednom kada sjedne na mjesto, povući će vas da nestrpljivo iščekujete pogledati live svirku benda jer je jasno da imaju energiju koja će vas pomesti ispred bine. Osobno, zarazili su me na prvu i sve mi govori u ime toga da neće još dugo ostati očuvana tajna.

Ček dis aut