Predstavljeni novi izvođači SuperUho Festivala u Šibeniku

SUPERUHO_PLAKATPrvo izdanje festivala SuperUho orijentiranog na aktualnu međunarodnu glazbenu scenu održat će se od 3. do 5. kolovoza u Šibeniku. Za razliku od niza kvalitetnih, ali masovnih ljetnih festivala, SuperUho Festival po uzoru na svojeg starijeg brata Žedno uho zadržat će svoj prepoznatljiv intimni format uživanja u glazbi. Tome u prilog idu lokacije na kojima će se SuperUho održati – riječ je o intimnim lokacijama pristaništa TEF te gradskoj plaži BANJ, u neposrednoj blizini šibenske stare gradske jezgre.

Na danas održanoj konferenciji za predstavnike medija predstavljen je novi dio inozemnih i regionalnih izvođača, koncept klubskog programa kao i izvođači koji će nastupiti u sklopu istog, interaktivno video uređenje festivalske lokacije, popratni sportsko-rekreativni sadržaj festivala u organizaciji generalnog sponzora Iskona kao i novi vizualni identitet SuperUho Festivala. Spomenute informacije predstavili su direktor festivala Mate Škugor, urednik klubskog programa i PR koordinator Nenad Borović, Tonko Mikulandra, koordinator interaktivnog video uređenja festivalske lokacije, dok je u ime Grada Šibenika festival podržao gradonačelnik dr. Željko Burić.

Iznimno sam sretan što smo u mogućnosti gradu Šibeniku ponuditi još jedan glazbeni projekt koji ovaj puta u sebi objedinjuje sve ono na čemu smo gotovo dvadeset godina radili pod etiketom Žedno uho. Kroz spoj istraživanja, edukacije, razmjene ideja, ali i neizbježnog aspekta zabave, SuperUho će, to je sad već potpuno sigurno, već u svom prvom izdanju ispuniti sve naše želje i ciljeve“, izjavio je Mate Škugor. „U ovoj zadnjoj objavi imena naglasak je upravo na glazbeno-edukativnom aspektu festivala, pa smo tako središnji dan festivala dodijelili glazbenicima koji su, svatko na svoj način, mijenjali i kreirali zvuk glazbe kakvu danas poznajemo. Tako će se, uz već objavljene pionire post metala Earth, na glavnoj festivalskoj pozornici toga dana pojaviti legendarni kalifornijski post punk avangardisti Tuxedomoon, kao i neokrunjeni kralj današnje americane i jedan od najznačajnijih američkih kantautora zadnjih 30 godina Howe Gelb sa pratećim bendom – Howe Gelb Triage. Koliki je bio Gelbov utjecaj na kasnija zbivanja u glazbi najrječitije govori činjenica da su se u ulozi ritam sekcije njegovih Giant Sand početkom devedesetih kalili lideri sjajnih i kod nas iznimno popularnih Calexico. Ekskluzivno za ovu priliku sa Howe Gelbom na bubnju nastupit će Steve Shelley inače bubnjar benda Sonic Youth.

. Uz ova uistinu kultna imena za koja se često zna reći kako su bili ispred svog vremena te upravo zato i danas zvuče podjednako svježe kao i prije 30 godina, predstavit će nam se i hodajuća enciklopedija glazbe pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, čovjek koji danas figurira kao jedan od najvećih autoriteta među njojorškim DJ-ima koji vrte garažni rokenrol, soul i funk – Jonathan Toubin, dodao je Škugor. Uz navedene goste program festivala će upotpuniti i niz sjajnih domaćih i regionalnih uzvođača: Antenat, Cojones, Kanđija i gole žene, te dvojac Ti.

Koncept kubskog programa SuperUho Festivala kreiran je u skladu sa glazbom koju će izvesti spomenuti i otprije objavljeni izvođači. „S obzirom na izvođače festivala i želju da se izbjegne klasičan DJ program, isti je osmislio englesko/hrvatski DJ kolektiv SOULKEKS koji već dvije godine uspješno njeguje tradiciju takozvane ‘digging’ kulture groove žanrova poput raw funk&soul/beat/RnB/RnR/boogie/latino/hip hop/disco muzike interpretirane isključivo sa gramofonskih ploča, uz scratch, mikrofon i ostale trikove po uzoru na zlatni period breaks DJ kulture 70-ih i 80-ih. U spomenutom programu nastupit će šest veterana spomenute ‘digging’ scene koji će na festivalu ekskluzivno izvesti DJ setove fokusirane na određene žanrove i to u bac2back formi. DJ-evi koji će nastupiti su Jonathan Toubin (usa) , Mr Dirty Hairy (Uk/Hr), Gdin Smeđi Šećer, Goce (Mk), Pytzek, Borovich i Zorro. Glazba koju možete očekivati je garage RnR, beat, raw funk&soul, RnB, afrobeat, brasil, breaks, ex yu rare funk/soul/RnR/disco; svi će nastupati u kombinaciji DJ dueta, dok će tijekom dana na plaži Banj i Iskonovoj školi surfanja u drugim kombinacijama vrtjeti drugačiju glazbu primjerenu sportu i plaži, ali i uličnoj estetici New Yorka s obzirom da se na samoj plaži nalazi i teren za košarku i odbojku“, najavio je urednik klubskog programa Nenad Borović. Nastavljamo suradnju sa portalom Muzika.hr i njihovim uspješnim projektom Akustika stage te će ove godine na plaži Banj nakon završetka programa Iskonove škole surfanja i nastupa DJ-eva u predvečernjim satima tamo nastupiti ponajbolji izvođači hrvatske kantautorske scene u akustičnim izdanjima. Bendovi koji će nastupati izabrani su putem javnog natječaja i ocjenjivanjem čitatelja portala te stručne komisije SuperUho Festivala i Muzike.hr, a među ostalima to su F O R (Zagreb), Hangin’ Village (Split), Nikol, Luka i Vedran (Pula) i drugi“, dodao je Borović.

Cijena festivalskih ulaznica za prvo izdanje festivala SuperUho iznosi 290 kuna i vrijedit će do početka festivala; prvog dana festivala cijena festivalske ulaznice iznosit će 320 kuna. Cijena dnevnih ulaznica iznose 220 kuna – za prvi festivalski dan te 190 kuna za drugi i treći festivalski dan. Cijena smještaja u kampu iznosi 150 kuna za sva tri festivalska dana.

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima: u Zagrebu u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13) te u Dallas Music Shopu Šibenik (Kralja Tomislava 4) i klubu AZIMUT (Obala Palih Omladinaca 2, Šibenik). Ulaznice je moguće kupiti i online preko servisa Dirty old shop (http://www.dirtyoldempire.com/shop/) Početak prodaje dnevnih festivalskih ulaznica je od ponedjeljka, 14. srpnja na spomenutim prodajnim mjestima.

Ček dis aut