PRIMAL FEAR i BRAINSTORM u Tvornici

imageThelema Promotions i brothers of METAL, predstavljaju njemačke power veterane: PRIMAL FEAR i BRAINSTORM, koji su ujedinili svoje snage u zajedničku europsku turneju Metal Nation 2012, i za 04.travanj rezervirali Hrvatsku.

Judas Priest/ Helloween škola, žestoke melodične kompozicije pune varijeteta upotpunjene izvrsnim solažama, oštri i vrišteći vokalni aranžmani, plus prodorna ritam sekcija karakteriziraju glazbeni stil Primal Feara. Već sa svojim prvim albumom ‘Primal Fear’ iz 1998. pokazuju veliki potencijal, postavši tako prvi bend koji je na njemačkoj metal top ljestvici postigao visoku poziciju s debi albumom. Unazad posljednjih nekoliko godina njihova popularnost naglo je porasla, osobito nakon albuma ‘16.6 (Beofre the Devil Knows You’re Dead)’ iz 2009., tako da su trenutno jedan od vodećih bendova u power metal svijetu. Tijekom godina bilo je nekoliko izmjena postave, a trenutnu čine Magnus Karlsson i Alexander Beyrodt na gitarama, te Randy Black za bubnjevima. No, glavnu sastavnicu benda ipak čine pjevač Ralf Sheepers i basist Mat Sinners, koji su davne 1997. i osnovali bend. Sheepers je kao vokalist iznimno cijenjen s velikim rasponom glasovnih mogućnosti, a prema riječima kritičarima jedan je od najboljih u svom žanru. U 13 godina postojanja naredali su mnogo turneja i koncerata, te ukupno devet studijskih albuma, od kojih je najnoviji ‘Unbreakable’ objavljen 20.siječnja ove godine. Promocija aktualnog albuma ujedno je i cilj Metal Nation 2012 turneje.

Njihovi sunarodnjaci, Brainstorm, imaju nešto duži glazbeni staž od preko dva desetljeća, mada im je prvi album ‘Hungry’ obajvljen tek 1997. Iako s power metal korijenima, usvajaju nešto žešći stil, bez previše simfoničnih tendencija, te melodičnih dijelova upotpunjenih klavijaturama. Njihova politika su brzi i žestoki riffovi, pomalo thrasherske solaže i bubnjevi, te oštri vokal. Temelje za popularnost koju imaju danas sagradili su albumom ‘Soul Temptation’ iz 2003. Tijekom godina zadržali su originalni line-up uz minimalne promjene vokala i basista u prvom desetljeću karijere. Bend danas čine gitaristi Torsten Ihlenfeld i Milan Loncaric, te bubnjar Dieter Bernert (koji su ujedno i osnovali bend 1989.), na bas gitari je Antonio Ieva, a u ulozi vokala Andy B. Franck. Izdali su sveukupno devet studijskih albuma, a njihov posljednji uradak ‘On The Spur Of The Moment’ objavljen je u rujnu prošle godine. Brainstorm je definitivno bend kojem ne treba pozadinski zbor od 100 ljudi ili cjelokupni orekstar kako bi napravili odličnu power metal pjesmu. Oni to čine na svoj jedinstven način.

Kao support ove večeri nastupaju: Lene Kosti, jedan od prvih slovenskih metal bendova, osnovani davne 1978., a sviraju žestoki heavy metal. Karizmatični pjevač Milan Kršić bez dlake na jeziku, kao i ostali članovi benda zbog svog su drukčijeg načina shvaćanja svijeta, protivljenja pravilima i sviranja glasne i žestoke glazbe podlijegali cenzuri, zbog čega su se i razišli krajem osamdesetih. Bend je prije razlaza izdao nekoliko raritetnih snimki, koje su danas tražene po cijelom svijetu, i odradili su puno svirki provokativnog scenskog nastupa sa krvlju i lancima. Ponovno su se okupili za svoju 30. godišnjicu, na koncertu 2008. kad su odlučili da će nastaviti sa radom. Otad su odsvirali mnogo koncerata, samostalnih i kao gosti, izdali album prvijenac ‘Do Or Die’, a uskoro im izlazi i novi album ‘Penetrator’ na kojem gostuju basist Mat Sinner (Primal Fear) i gitarist Manni Schmidt (Grave Digger, Rage).

Koncert će se održati u Tvornici Kulture (veliki pogon), Zagreb, 04.travnja 2012. Cijena ulaznice iznosi 140 kn u pretprodaji, i 160 kn na ulazu. Pretprodajna mjesta: ZAGREB – Rockmark, Maldoror, caffe bar Runa, Dirty Old Shop, Dancing Bear / RIJEKA – Klub Palach. Rezervacije ulaznica mogu na: thelema_team@yahoo.com

PRIMAL FEAR
www.primalfear.de
www.myspace.com/primalfearofficial
BRAINSTORM
www.brainstorm-web.net
www.myspace.com/officialbrainstorm
+ Support band: LENE KOSTI
www.myspace.com/lenekosti

Ček dis aut