SANE: Pop rock ludilo u Vip clubu

Oni sviraju i pjevaju. Mnogi ih hvale da su jedni od rijetkih hrvatskih glazbenika koji zvuče svjetski. Energičan zagrebački sastav Sane nastupit će u Vip clubu u četvrtak 1. ožujka, s početkom u 22:30 sati. Cijena ulaznice iznosi 20 kn.

Sane je osnovan 1996. godine. Okrio ih je kanadski lovac na talente i producent Steven Harmer, a ubrzo je došlo i do suradnje s Chrisom Lurch Rudycom (producentom koji je radio s imenima poput REM, The Cure, MC-5, Joe Satriani, Neil Young, Nirvana). Album su snimali šest mjeseci, objavili ga u izdanju Aquarius Recordsa i pokupili lovorike. Sastav je otad često mijenjao postavu, glazbeni žanr, čak i instrumente na stageu. Proputovali su cijelu Europu, proveli 2006. godinu u New Yorku snimajući EP za američko tržište, istovremeno se školujući za producente i majstore zvuka, a 2008. godine uglavnom su svirali po londonskim klubovima. Ponovno privlače pažnju javnosti kada 2009. izbacuju singl “Ja bih preživio”, obradu Dvornikove pjesme. Prošle godine formiraju suverenu i čvrstu postavu koju čine: Stjepan Krznarić (bubanj), Nikola Marjanović (gitara), Sebastian Jurić – Seb (bas) i Dan Divjak (gitara i klavijature).

Iako se mogu pohvaliti autorskim pjesmama, profilirali su se kao grupa koja uglavnom svira obrade. Prvi singl obrada je pjesme “Ja bih preživio” autora Dine Dvornika za koju skromno kažu da zvuči bolje od originala. Nastupali su na Dori u konkurenciji za izbor pjesme za Euroviziju 2009. s pjesmom “Dečko” i na Porinu iste godine na večeri posvećenoj Dini Dvorniku. Trenutno dovršavaju album obrada na engleskom jeziku, a live obrada “Someone like you” britanske pjevačice Adele, u samo je dva mjeseca na You Tubeu pogledana više od 60 tisuća puta. Surađivali su s brojnim glazbenicima kao što su Majke, Pipsi, Divlje Jagode, Rajko Dujmic, Andy Gill (Gang Of Four), Plava Trava Zaborava, Massimo, Edo Maajka, Brk (Parni valjak), Miro Buljan, Oliver Dragojević, Chris Lee (Downset), Bare i Plaćenici, Folkestra, Tony Cetinski, Žanamari Lalić, Laka, Luka Nižetić, Lana Jurčević, Davor Gobac…

Stjepan Krznarić aka Drito Konj nekoliko je godina bio najčitaniji bloger na ovim prostorima.
Nikola Marjanović je koautor himne za Unesco Child Foundation te je 2001. godine primio Unescovu nagradu za doprinos svjetskoj dječjoj fondaciji.
Sebastian Jurić svira desetak instrumenata i diplomirana je teta u vrtiću.
Dan Divjak je po struci graditelj glazbala.

www.listen2sane.com
www.myspace.com/listen2sane
www.vip-club.hr/sane

Ček dis aut