Tamo gdje stanuje fado

Oglas

Prvi fado koncert u Vip clubu održat će se u srijedu, 25. siječnja, s početkom u 21 sat. Pod nazivom “Tamo gdje stanuje fado” nastupit će mladi glazbenici i zaljubljenici u fado: Ivo Perkušić (vokal), Joško Tomić (akustična  gitara) i Mario Bavčević (mandolina). Cijena ulaznice iznosi 30 kn.

Perkušić je pjevao u nizu kazališnih predstava i mjuzikala,  a posebno se vezao uz portugalsku glazbu i fado. Inače je profesor engleskog i talijanskog jezika i književnosti te akademski glumac i televizijski voditelj. Radio je na radio i tv postajama, a kao glumac igrao je u brojnim kazalištima diljem Hrvatske. Na projektu “Tamo gdje stanuje fado” Perkušića prate iskusni glazbenici Joško Tomić i Mario Bavčević.

Gosti koncerta, glumci Slavko Sobin, Ana Gruica i Petra Težak, pridonijet će posebnosti nastupa. Sobin će se, tako, u jednom fadu pridružiti sastavu na violini, dok će Ana i Petra pročitati svaka po dvije pjesme portugalske poezije opjevane u fadima, u hrvatskom prijevodu.

Fado je glazbeni žanr koji se počeo pratiti 1820-ih u Portugalu, a karakteriziraju ga tužne melodije i tekstovi. U prijevodu s portugalskog riječ ‘fado’ označava  sudbinu, dok se glazba povezuje s rječju ‘saudade’ koja označava nostalgičan osjećaj gubitka i bespovratnosti. Poznati su lisabonski i coimbranski fado, a među najslavnijim imenima fado scene su: Amália Rodrigues, Carlos do Carmo, Mariza, Mafalda Arnauth i Cristina Branco. Od prošle godine fado je upisan na UNESCO-vu Listu nematerijalne kulturne baštine.

Ček dis aut