The Plastic People Of The Universe u Močvari

image9. po redu Human Rights Film Festival (HRFF) odigrava se od 5. do 10.12. u Kinu Europa i Dokukinu Croatia u organizaciji Udruženja za razvoj kulture „URK“ i Multimedijalnog instituta. U sklopu festivala u Močvari se održava tribina i dva koncerta – stari znanci Figli Di Madre Ignota i premijerno u Hrvatskoj legendrani The Plastic People of the Universe (Češka Republika).

UTORAK 06.12. • VRATA 20:00 POČETAK 21:30
HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL predstavlja…
THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE (Češka Republika)
http://plasticpeople.eu
www.myspace.com/
theplasticpeopleoftheuniverse
officialpage

Legendardni američki dramski pisac Tom Stoppard za njih je rekao: “The Plastic People of the Universe su bend koji je srušio komunizam u Čehoslovačkoj!”, a potaknut njihovim učestalim hapšenjima od strane represivnog policijskog aparata Vaclav Havel je u siječnju 1977. sa skupinom intelektualaca sastavio jednu od najpoznatijih peticija za ljudska prava “Povelja 77” koja se smatra neformalnim začetkom pokreta koji se pretvorio u Baršunastu revoluciju.

Osnovani 1968. godine u Pragu, članovi benda su se nazvali po pjesmi Franka Zappe “Plastic People”, a osim njega, na njihov zvuk je ponajviše uticala fasciniranost bendom The Velvet Underground. Od samih početaka uglazbljivali su tekstove poznatih pjesnika (William Blake, Egon Bondy, Ladislav Klima), a spoj te lirike s psihodeličnim zvukovima donio im je ogromnu popularnost i veliko sljedbeništvo u Čehoslovačkoj. Iako se sami nikada nisu proglašavali politički angažiranim bendom, njihova očita sklonost slobodarstvu i prezir spram političkih struktura, doveo je do čestih zabrana njihovih koncerata i privođenja članova. No, usprkos željama vlasti, takva tortura nije umanjila njihovu popularnost. Dapače, postali su underground atrakcija, pa su fanovi znali putovati i stotine kilometara kako bi prisustvovali njihovim tajnim konc ertima.

Pod stalnim pritiskom policije i komunističkih vlasti bend se, zbog sigurnosti članova, razilazi 1988. godine, no nakon političkih promjena, ponovo se okupljaju na inicijativu Vaclava Havela 1997. i od tada neprestano ponovo sviraju i snimaju albume.

Danas uživo slušati “The Plastic People of the Universe”, s više od 40 godina iskustva, je kao ući u neku neobičnu vremensku kapsulu i proživjeti ponovo sve ono što volimo kada se sjetimo šezdesetih godina dvadesetog stoljeća: ideale mira, rock’n’rolla i nesputane slobode! Močvara je ponosna da može ugostiti takve legende!

Prije i nakon koncerta Baršunasti DJ Mario Kovač prigodno vrti glazbu koja je inspirirala revolucionarne promjene ili je inspirirana njima. Na repertoaru pucaju: Velvet Underground, Frank Zappa & The Mothers of Invention, Bob Dylan, The Fugs, Big Brother & Holding Company, Jefferson Airplane, Can, Faust, The Clash, The Crass, Mano Negra, Manu Chao, Bob Marley & The Wailers, Rage Against The Machine,…

Koncert je organiziran u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Češke.

upad: 0 KN

Ček dis aut