The Tiger Lillies – londonska dark cabaret senzacija

Oglas

the-tiger-lillies

31.01. Kino SC
THE TIGER LILLIES (Engleska)

Nakon više od dvadeset godina rada za kojih su stekli kultno sljedbeništvo, kako među kolegama glazbenicima i kazalištarcima, tako i među mnogobrojnom publikom, ova briljantna londonska crnohumorna cabaret trojka napokon dolazi u Zagreb.

Nepregledan niz objavljenih albuma, upotpunjen zavidnom količinom mjesecima unaprijed rasprodanih kazališnih produkcija, od The Tiger Lillies su stvorili instituciju koja gotovo da nema ničega s čim bi ju se na svjetskoj razini dalo usporediti.

Još od samih početaka, ova se trojka izdvaja iz gomile perspektivnih izvođača koji zapljuskuju britansko otočje te se od sviranja po pubovima vrlo brzo sele na daske Piccadilly Theatrea, dok ulične nastupe zamjenjuju onima u, primjerice, sydneyskoj operi.

Dok ste tijekom devedestih na njih mogli naletjeti u već spomenutim londonskim pubovima, češkim pivnicama te na ulicama gradova širom Europe, danas se za njihove produkcije otimaju neke od najznačajnijih kazališnih kuća staroga kontinenta. Za očekivati je bilo da će struka takvu originalnost i upečatljivost kakvom zrače The Tiger Lillies znati prepoznati pa zato niti ne čudi da su ubrzo uslijedile brojne nagrade među kojima se izdvaja prestižna Laurence Olivier Award koju su zaslužili sjajnim mjuziklom “Shokheaded Peter”, kao i nominacija za Grammy koju su 2003. zaradili albumom “The Gorey End” nastalim u suradnji s piscem i ilustratorom Edwardom Goreyem, a snimljenim s legendarnim Kronos Quartetom.

Etiketirani od strane idejnog začetnika Martyna Jaquesa kao “brechtovski punk cabaret”, The Tiger Lillies u svojoj glazbi zapravo objedinjuju brojne raznolike izraze poput gypsy swinga, ruskog i grčkog folka, talijanske opere, francuske šansone, ranog bluesa, flamenca i, naravno, belinskog cabareta tridesetih. Ovaj je iznimno nadareni multiinstrumentalist svoje dvadesete proživio u stančiću smještenom iznad bordela u londonskom Sohou, pa mu dinamičan život koji se odvijao podno njegova prozora postaje inspiracijom koju će poslije pretvoriti u vlastitu umjetnost. Njegov glas, inspiriran i školovan u opernom kastrato stilu, postaje zaštitnim mu znakom, a osim harmonike s kojom je priča o The Tiger Lillies i krenula, ubrzo počinje svirati i klavir, gitaru te ukulele, da bi ovu glazbenu priču i više nego uspješno upotpunili kontrabasist i solist na glazbenoj pili Adrian Stout te bubnjar i udaraljkaš Adrian Huge, kojeg je oduševljeni David Byrne jednom prilikom opisao kao Jamesa Joycea za bubnjevima.

Zagreb je napokon dobio priliku uroniti u mračni svijet grupe The Tiger Lillies ispunjen blasfemijom, prostitucijom i raznim zvjerstvima, svijet kakav nas i inače okružuje ali o kojem se rijetki usuđuju progovoriti, a samo je nekolicina od njega uspjela stvoriti originalan umjetnički izraz kakav je onaj grupe The Tiger Lillies. I zato ne propustite da makar na jednu večer i vi postanete dijelom jedne od najposebnijih glazbeno-scenskih priča na svijetu.

Ulaznice se po promotivnoj cijeni od 100kn mogu kupiti od 13. do 31. prosinca u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Nakon tog datuma cijena će im biti 120kn, a na samom ulazu 150kn.

Ulaz se otvara u 20 sati, a koncert počinje u 21 i 30.

Ček dis aut