U početku bijaše bas

Oglas

Scientist_plakatRiddim’n’Culture & Seasplash s ponosom predstavljaju jednog od pionira i šampiona teške dub kategorije

SCIENTIST
(Kingston, Jamaica/California, USA)
sends KSET to Outer Space…

utorak, 07.12.2010., 20h @ KSET, Unska 3, Zagreb

U početku bijaše bas.
Pravim imenom Hopeton Brown rođen je 1960. u Kingstonu na Jamajci. Od tog do današnjeg dana u njegovoj diskografiji nalazi se preko 50 izdanja isključivo pod njegovim imenom, a broj onih na kojima je surađivao kao inženjer zvuka nemoguće je prebrojati. Između ostalih, možemo spomenuti Barringtona Levy-a, Dona Carlos-a, Eek A Mouse-a, Junior Reid-a, Yellowman-a, Gladiators, Israel Vibration,…

Sve je počelo kasnih 70-ih, kada je Hopeton pod mentorstvom utemeljitelja tehnike dub produciranja – King Tubby-a – ispekao zanat. Svojim pristupom i idejama toliko je oduÅ¡evio navedenog da ovaj izgovara legendarne riječi "Damn, this little boy must be a Scientist!". Ostalo je povijest.

Scientist prelazi u Channel One Studio, a diskografska kuća Greensleeves izdaje seriju albuma s fiktivnom radnjom u kojoj se Hopeton dub glazbom bori protiv Space Invadersa, Pac Mana, vampira, te osvaja svjetsko prvenstvo u nogometu. Svaki cover albuma ukrašen je kultnim crtežima Tonya McDermotta.

Scientist_photoScientist i Greensleeves se zatim nekoliko godina susreću po sudovima zbog nelegitimnosti nekih djela diskografske kuće no, bez obzira na sve, Greensleeves je ovim izdanjima Scientist-a postavio na mjesto vodeće dub zvijezde 80-ih.

Približavanjem novog milenija, popularnost dub glazbe na Jamajci opada amerikanizacijom dancehall- a i jamajkanske glazbe općenito, a epicentar dub-a iz Kingstona seli u London. Hopetonova popluarnost također opada, no neumorno izdaje albume, a njegovi se vinili ostaju vrtiti na gramofonima ljubitelja dub zvuka.

A danas? Za prosinac 2010. godine najavljeno je izdanje na Tectonic labelu "Scientist Launches Dubstep Into Outer Space" kojeg na ovoj turneji i promovira. Njime Scientist postaje drugi pionir nakon Lee Scratch Perry-a koji daje blagoslov posljednjem djetetu dub-a. No za razliku od potonjeg, Scientist ne pjeva preko dubstep podloga, već svojim dubingom osvježava uratke autora poput Shackleton-a, Pinch-a, RSD-a, Jacka Sparrow-a, Male (DMZ), Cyrus-a, Kode 9-a i drugih.

Ovo je čojek prema čijoj glazbi ljubav dijele svi članovi reggae zajednice, oni koji slušaju i roots, i dub i dancehall. A i dubstepperi će se zaljubiti ako već nisu.

Jah Billah (Zagreb)
Jah Billah je digital dub engineer koji izbacuje oko 150 dubova godišnje. 2008. njegov dub Alkarske Pisme Klape Mirakul, pojavio se na izdanju Klape Remixed, Dancing Beara. Iako nema nastupa iza sebe koliko dubova, odradio je sve bitne klubove i velik broj događaja u Zagrebu i šire. Možemo očekivati selekciju izvornih kvalitetnih dubova, jedne od najproduktivnijih osoba na hrvatskoj reggae sceni.

Mikhee & Mixta (Zagreb)
Resident selektorice Riddim’n’Culture programa, poznate i kao Mirta i Mirta. Kvalitetna selekcija na New Generation of Dub from Croatia dovela je do pozitivnih komentara od strane pojedinaca iz Bamwisea, Digitrona, Sopotpota, Waitapua i Seasplash organizacije. Očekujemo jednako kvalitetnu selekciju i ovaj put.

Visuals by Trip To Zion video
after party Bass Masters @ Masters, Ravnice bb

Ulaznice u pretprodaji 50 kn: KSET, Unska 3, DIRTY OLD SHOP, Tratinska 22 KINGSTON CD & VINYL SHOP, Radićeva 3 (za sve koji u Kingston Shopu kupe ulaznicu u pretprodaji, omogućeno 10% popusta na bilo koje izdanje sa potpisom Scientist-a u ponudi!)
na ulazu 70 kn

Ček dis aut