Prezentacija multimedijalnog projekta “Unutarnje veze” u GMK

“Unutarnje veze” multimedijalni je projekt umjetnika iz Ruske Federacije koji obuhvaća zajednički rad vizualnih umjetnika i glazbenika povezanih na profesionalnoj i osobnoj razini. Projekt će biti predstavljen u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević, a svečano otvorenje najavljeno je za subotu, 16. rujna u 20h.

Naslov “Inner Connections” referira se na karakter rada i spontani odnos s okolinom i novim situacijama. Ovakav princip rada svojevrsna je tradicija u ruskoj umjetnosti nerijetko uzrokovana političkom situacijom. U ovom slučaju to ne znači konsolidaciju i solidarizaciju s ciljem efektivnog postizanja kulturnih ciljeva, nego kontinuirano konstruiranje novih veza unutar grupe suradnika i i učesnika koje onda rezultiraju novim situacijama, događajima i iskustvima s ciljem stvaranja zajedničkih ideja koje postaju instrumentom općeg kulturnog rada. Iz te perspektive dimenziju prostora iskrenih i nesebičnih odnosa kao temelj stvaranja moguće je sagledati kao politički čin, uzimajući u obzir suvremenu umjetničku scenu i njene unutarnje relacije i fenomene, ne samo u Rusiji već u globalnom smislu. Naspram procesa individualizacije, samodostatnosti i konačno otuđenja čovjeka unutar dominantnih suvremenih društvenih i kulturnih modela, ovdje se radi o ljubavi kao osnovi društvene interakcije i vezivnom tkivu međuljudskog djelovanja.

Izložba je zamišljena kao prezentacija i proširenje dosadašnja dva projekta The Return of a Curonian Pilot i Arctic 1 autora Petr Zhukova, realizirana u suradnji sa Kirillom Shirokovim (kompozitor), Nikitom Pavlovim (direktor fotografije), Luisom Nobregaom (izvođačica), Daniilom Zinchenkom, Antonom Kuryshevim, Alexeyem Akimovom i WOLFFX-om (glazba).
Prethodna dva projekta i izložbe vezane uz njih osmišljeni su kao ‘strukture’ otvorene uslojavanju značenja ovisno o kontekstu u kojem se izvode. Nastali su kao rezultat istraživanja i interakcije s određenim mjestima u kojima umjetnici borave i prezentiraju rad. Uz Nidu u Latviji i sibirski poluotok Taimyr, Zagreb bi bio treće od sveukupno četiri zamišljena prostora kojima se ovaj projekt dovršava. Pristup svakom prostoru obuhvaća interakciju subjektivnog, osjetilnog iskustva, mitologije nastale kroz kulturnu povijest i osobne mitologije ljudi koji taj prostor kreiraju (živeći i djelujući u njemu). Radovi su prezentirani u takozvanoj live cinema formi koja predstavlja relativno novi žanr u medijskoj umjetnosti. Radi se o netradicionalnom načinu projiciranja filma koji ne podrazumijeva linearnu naraciju, nego interaktivni perfomans kroz koji se umjetnicima omogućava sloboda eksperimentiranja i improvizacije unutar različitih, prethodno odabranih medija i materijala.

Prezentacija projekta se sastoji od nekoliko dijelova:

  • Izvedba video filmova u live-cinema formi autora Petra Zhukova: The Return of a Curonian Pilot (izvodi Kirill Shirokov), Arctic 1 (izvode Kirill Shirokov, Sasha Elina, Daniil Pilchen, Darya Zvezdina).
  • Prezentacija dokumentirane serije koncerata proizašlih iz suradnje glazbenika: The same (Kirill Shirokov i Sasha Elina), Deka(Kirill Shirokov, Daniil Pilchen, Darya Zvezdina), Thank you, I love you (Sasha Elina, Daniil Pilchen), The last mason (Kirill Shirokov, Daniil Pilchen), Chthonicloss (Kirill Shirokov, Vladimir Gorlinsky), Meow (Sasha Elina, Vladimir Gorlinsky)
  • Projekcija novog filma Petra Zhukova Tomorrow will be the same

Ulaz je besplatan