Prophets of Rage u Zagrebu – proročanska glazbena lekcija koja poziva na otpor

Prophets of Rage/Facebook

Piše: Žaklina Begić

U centru grada, na otvorenom, mala i intimna, Šalata je jedna od idealnih lokacija te logičan izbor za vrhunski koncertni spektakl kakav se odvio jučer.

House of Pain, foto: Renato Horvat/Mixer.hr

Prophets Of Rage kojeg čine tri četvrtine Rage Against The Machine (Tom Morello, Brad Wilk i Tim Commerford), Chuck D i DJ Lord iz Public Enemyja te B Real iz grupe Cypress Hill su jedinstveni glazbeni kolektiv koji u ključnom trenutku suvremene ljudske povijesti otvoreno i bez cenzure komentira stvarnost. Jučer se osjetila sva silina pozitivne energije i očekivanja koja se godinama vrte oko matičnih bendova od kojih je ova supergrupa sastavljena. Unaprijed objavljena set lista od koje nije bilo odstupanja pripremila je okupljene fanove na RATM, PE i Cypress Hill klasike te cjelovečernje divljaštvo.

Velikani hip hopa House Of Pain, su slaveći 25 godina singla “Jump Around” i debi albuma pošteno zagrijali još uvijek nepopunjenu Šalatu svojim hitovima „Who’s The Man“ i „Just another victim“, dok je meni najzanimljiviji trenutak njihovog seta bila izvedba, kako su ga oni opisali, prve gangsta rap pjesme „Folsom Prison Blues“ Johnnyja Casha.

Nakon intra DJ Lorda koncert je započeo nezaustavljivom žestinom. “Prophets Of Rage” grupe Public Enemy označila je službeni početak poslije koje je slijedio niz RATM hitova – “Testify” i “Take The Power Back”. Prepoznatljiv potpis Morellovih gitarističkih solističkih bravura i oduševljenje okupljenih potvrdilo je da je većina publike došla čuti upravo njega i ostavštinu velikog RATM-a. Cypress Hill obogatio je set listu svojom “How I Could Just Kill A Man” koja se nastavila daljnjim presjekom i hitova ostatka benda “Bombtrack” i “People Of The Sun”, te vjerojatno najznačajnijom Public Enemy pjesmom, “Fight The Power”.

Prophets of Rage, foto: Renato Horvat/Mixer.hr

Sredina nastupa označila je Cypress Hillov set i ozbiljnu repčugu u kojem su se zaredale “Dr. Greenthumb”, “Can’t Truss It”, “Insane In The Brain”, “Bring The Noise” te “Jump Around” koja je u ovoj verziji pod dirigentskom palicom B Reala i uz koreografiju publike dobila veće ovacije od originalne izvedbe House Of Paina. Članovi benda nisu skrivali oduševljenje publikom i atmosferom na prvom nastupu u Hrvatskoj. Odlična ritam sekcija svojim teškim i energičnim grooveom nije ostavljala previše prostora za odmor i time se na najbolji način zahvalila domaćinima na gostoprimstvu. Pjesmom “Unfuck The World”, najavljen je novi album kojeg se očekuje u rujnu.

Tom Morello, foto: Nikola Knežević/MusicBox

Prisjećanje na Chrisa Cornella uz “Like A Stone” koju je publika otpjevala od početka do kraja kako velikan poput njega i zaslužuje, imalo je emotivnu notu te donijelo prijeko potrebni balans i fizički predah. Kraj koncerta dočekali smo uz “Bulls On Parade” te “Killing In The Name Of”, a zaključno maltretiranje koljena dogodilo se s repetama “Jump Around” čime je koncert i službeno bio završen. Očekivano bez bisa, bila je ovo proročanska glazbena lekcija koja poziva na otpor i djelovanje te podsjeća kolika je moć i utjecaj glazbe u širem društvenom kontekstu koji je nepravedan, devijantan i duboko podijeljen.

Prophets of Rage, foto: Emanuela Tomino/Mixer.hr