Riječki Impulse festival pod sloganom “Glazba je svugdje” istražuje fenomen glazbe

impulse festival

Treći Impulse festival održat će se od 06. do 14. lipnja u Rijeci, gradu koji je proglašen europskom prijestolnicom kulture 2020. Na nekoliko riječkih lokaliteta s ciljem promocije urbane klupske kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta, pod sloganom “glazba je svugdje” publici se želi ponuditi kvalitetan kulturni program i kroz više medija pristupiti fenomenu glazbe u njegovim mnogim manifestacijama.

Program počinje u ponedjeljak, 06. lipnja s koncertom Liime u Palachu (ulaznica iznosi 40 kn u pretprodaji / 60 kn na ulazu). Bend je sastavljen od kompletne postave poznatog danskog projekta Efterklang i finskog perkusionista Tatua Ronkkoa, a zvuk im je kombinacija post-rocka, folka i elektronike. Debut album “ii” izdali su prije nepuna dva mjeseca na uglednoj etiketi 4AD.

Jedan od glavnih ciljeva Impulse festivala međusobno je povezivanje sličnih i srodnih kako osoba tako i organizacija koje se bave i zabavljaju glazbom. S tom idejom, 8. lipnja s početkom u 20 sati u prostorijama Omladinski kulturni centar Palach održat će se ovogodišnja tribina o video stvaralaštvu, tj. o produkciji videospotova u glazbi ― ❝Video je ubio radio zvijezdu❞, pod voditeljskom palicom Anđela Jurkasa. Gosti Impulse tribine su poznati hrvatski režiseri videospotova: Marcella Zanki, Andrej Korovljev i Kristina Barišić.

Sljedeći dan, u klubu Bačva u 21h, ❝Glazbeni vremeplov❞ – zabavni pub kviz obuhvatiti će sve glazbenike koji se abacedom nalaze negdje između ABBE i ZZ TOP-a te podsjetiti na najduhovitije, najbizarnije ili “najrekordnije” podatke vezane uz glazbene pravce, od klasike do dubstepa uz voditelja Maria Kovača i njegov Dada Jihad tim.

U Art kinu 10.lipnja u 21h upriličit će se hrvatska premijera dokumentarnog filma “B-Movie: Lust & Sound in West Berlin 1979 – 1989″, razdoblje koje prikazuje Berlin kao kreativnu sredinu u kojoj nastaje punk i počinje r(e)aveoluciju na Love Paradeu. Ulaznice za glazbeni dokumentarac o antologijskoj dekadi glasovite subkulturne scene mogu se nabaviti na blagajni Art-kino Croatia ili putem ulaznice.hr sustava po cijeni od 20,00 kn.

U sklopu programa trećeg izdanja festivala, održat će se i veliki Sajam ploča u Kružnoj ulici (pored OKC-a Palach) 11. lipnja 2016. te u večernjim satima set Impulse Trigon događanja po klubovima; u Nemu “Faking Jazz Together”, u Tunelu “Otrovna maneštra” w/Ivan Šarar, a program zatvara Život (ulaznica 20 kn) sa zagrebačkim cfsn DJ-om phillipeom. Ulaz na sajam je slobodan, nema najma za izlagače i glazba je ponovno posvuda. Prijave za sve zainteresirane izlagače primaju se na elektroroni@gmail.com do utorka, 31. svibnja 2016.

Can2Osim Sajma ploča održat će se i edukativni dio programa “Glazbeni osvrt”, 13. lipnja 2016. u Galeriji SKC. Za edukativni dio Impulse festivala organiziraju se glazbeni osvrti u skLopu kojih se starije fanove, ali i mlađe generacije ljubitelja glazbe, educira o liku i djelu kultnih glazbenika u formi interaktivnih predavanja, glazbene slušanice i druženja. Povod ovogodišnjem glazbenom osvrtu na CAN, njemački band koji je utjecao na generacije glazbenika, izlazak je njihove prve službene biografije u proljeće, 45 godina od objavljivanja kultnog albuma „Tago Mago“ (1971.), kao i 15 godina od smrti gitariste Michaela Karolija. Izlaganje o raznim glazbenim izdanjima benda, njegovom značaju i utjecaju vodit će Ronald Rajković i Miodrag Vučinić 13. lipnja s početkom u 20 sati u Galeriji SKC.

Impulse festival će se zaključiti 14. lipnja u Pogonu kulture sa koncertom člana i suosnivača kultnog benda Sonic Youth, Leea Ranalda. Do 13. lipnja 2016. cijena ulaznice za ovu glazbenu poslasticu iznosit će 110,00 kn, dok će na dan koncerta, 14. lipnja, cijena ulaznice iznositi 125,00 kn.