Doug Castro (Darkglass Electronics) – ‘Boutique’ efekti za bas gitare

doug

Doug Castro je basist i osnivač tvrtke Darkglass Electronics koja se bavi izradom “boutique” efekata za bas gitare. U naše ruke stigla je jedna pedala,Microtubes B3k čija nas je kvaliteta izrade i ponajviše kvaliteta zvuka potaknula na ovaj intervju.

Mnogi su poznati basisti prepoznali kvalitetu ovih pedala, između ostalih i Alex Webster (Cannibal Corpse), Justin Meldal-Johnsen (Nine Inch Nails / Beck), Will Davies (Attack! Attack!) i mnogi drugi.

Čast mi je predstaviti Vam osnivača Darkglass Electronicsa, Douga Castra.

[BASSYLUM] : Pozdrav Doug, molim Vas predstavite se čitateljima bassyluma.

Doug : Pa ovako, moje je ime Doug Castro, basist sam i ing. elektrotehnike. Rođen sam na Chiloeu, malenom otočju na jugu Čilea. Nakon završenog studija preselio sam u Helsinki u Finskoj gdje sam osnovao tvrtku Darkglass Electronics prije nešto više od godinu dana.

darkglas[BASSYLUM] : Koji su vaši glazbeni utjecaji?

Doug: Zbilja ih je mnogo! Isprva metal sastavi poput Iron Maidena,Ac/Dca,Rusha… U smislu same tehnike sviranja tu je Billy Sheehan, tehnika 3 prsta; Geddy Lee,poput njega imam pristup žestokog sviranja, Stu Hammov izvanredan slap i tapping… Sviranje trzalicom ima također svoje mjesto, čiju tehniku u posljednje vrijeme savladavam… Jednostavno volim taj oštar zvuk trzalice. Tu su još progresivni sastavi poput Dream Theatera, Symphony X-a te bendovi kao što su Lamb of God, Mesuggah, Cannibal Corpse. Od novije generacije tu su: Periphery, Animals as Leaders, Blotted Science, Tessaract da navedem samo neke…

[BASSYLUM] : Što te privuklo glazbi odnosno sviranju bas gitare?

Doug: Sjećam se da sam još u osnovnoj školi slušao nu-metal sastave poput Korna, Slipknota i Limp Bizkita. Zapravo to je i sve što sam slušao. Što se tiče bas gitare, dosadilo mi je samo slušanje glazbe te sam prionuo potrazi za glazbalom koje bi mi u potpunosti odgovaralo pri čemu se bas gitara činila prirodnim,logičnim odabirom jer jednostavno obožavam taj perkusivni, kolosalan zid zvuka koji su ti sastavi proizvodili, posebice Korn. U dobi od 13 godina otac me iznenadio darovavši mi moju prvu bas gitaru te malo pojačalo od 100w.I to je bilo to! Dd tog trenutka sam ovisan :).

[BASSYLUM] : Imaš li vlastiti bend? Možeš li nam reći nešto više o tome?

Doug: Trenutačno ne, ali to mi je želja. Obaveze oko Darkglass Electronicsa mi to nažalost ne dopuštaju! Tvrtka se rapidno širi! Držati korak s tim mi oduzima mnogo vremena i energije, ali volim to! Zbilja uživam u Darkglassu, možda čak i više nego pisanje pjesama i sviranje pred publikom. Svirao sam u bendovima u Čileu, primjerice u power metal grupi Fireland, te ovdje u Finskoj u death progressive metal sastavu pod imenom Full Scale Conflict.

[BASSYLUM] : Dougov prvi bas?

Doug: (smijeh) Vrlo jeftin jazz bass,mislim čak da je bio marke Phil PRO.

[BASSYLUM] : Basevi koje koristiš? Pojačala, bas efekti? Ima li koji, a da nije Darkglass Electronics?

Doug: Uvijek nešto mijenjam, eksperimentiram s novim stvarima. Trenutačno posjedujem Fender jazz bass V deluxe. Što se tiče pojačala, nakon isprobavanja mnogih, favorit mi je mesa boogie Walkabout scout za manje gaže te za dizajn i razvoj novih pedala.
Što se tiče efekata? Hmm… Da vidimo.. Sviđa mi se phase 90 i small stone phaser za solo dionice. Budući da su mi uobičajene potrebe žešćeg karaktera,usmjerene prema metal glazbi, te heavy rocku uglavnom se držim svojih pedala. Dizajnirao sam ih da dobijem zvuk koji preferiram pa je i logično da ih koristim. Transparentnost pedala je nešto čemu težimo tako da mnogi pop, rock, blues basisti pronalaze nešto za sebe.Također, nedavno sam kupio Malekko 616 delay, koji je zaista dobar, mada ga više koristim kao chorus.

webster[BASSYLUM] : Uredništvo Bassyluma oduševljeno je B3k bass overdriveom pa nas zanima koja je tvoja radna filozofija? O čemu razmišljaš kad ulaziš u novi projekt odnosno u dizajn nove pedale?

Doug: Hvala! To mi je drago čuti! Što se tiče filozofije, ona je poprilično jednostavna. Dizajniram i proizvodim pedale koje bih i sam koristio i ne odustajem dok ne postignem zamišljeno! Vlastite proizvode počeo sam dizajnirati kad više jednostavno nisam mogao naći odgovarajući proizvod na tržištu. Tome je prethodilo dugotrajno istraživanje, popravljanje i modificiranje velikog broja pedala. Dosadilo mi je raditi na tuđim pedalama i frustrirala me je loša ponuda pedala za rock basiste. Koliko god toga bih isprobao, za ništa se nije moglo reći: “TO JE TO” bez obzira na mnoštvo dobrih pedala. Tako je sve počelo! Zaključio sam da ako nešto posebno želim, moram to izraditi sam. Prvi prototip imao sam spreman za 8 mj. Slijedio je dugotrajan proces koji je zahtjevao desetak dodatnih preinaka prije izlaska na samo tržište, ali tada je rođen Microtubes B3k. Moje pedale su odraz onog najboljeg u meni. Vjerujem da kada nešto radiš sa strašću, odanošću i predanošću sve se to u konačnici manifestira kao vrlo dobar proizvod.

[BASSYLUM] : Što misliš o našem BASSYLUM projektu?

Doug: Odlično! Iako ne govorim hrvatski, sjajno je što basisti mogu imati svoj prostor za diskusiju na temu bas gitare i o glazbi općenito. Očito je da će to postati velik projekt te sam počašćen što ste me pozvali na ovaj intervju.

[BASSYLUM] : Hvala Vam na povjerenju :). Hrvatska je poprilično zanimljiva zemlja za posjetiti, nakon toliko napornog rada zaslužili ste odmor, možda odmor u Hrvatskoj?

Doug: Imam nekoliko prijatelja u Hrvatskoj koji su također basisti. Nagovaraju me da dođem, a u konačnici su me i nagovorili pokazavši mi fotografije ove prekrasne zemlje. Kad malo zatopli mogao bih doći na par dana k prijateljima na druženje te opuštanje od posla.

[BASSYLUM] : Ekipa Bassyluma bila bi počašćena Vašim dolaskom :). Za kraj pitanje, Precision ili Jazz bass?

Doug: Oboje!!!(smijeh) No, da mi radnju zahvati požar i da mogu spasiti samo jednu gitaru, to bi bio Jazz bass! Jednostavno volim taj jazz zvuk…

Photo by: Jussi Eerola

Ček dis aut