Ivan Špeljak Jitz – Guitarmaster za 2011.

imagePrvi Zagreb Guitar Show je za nama, a Guitarmaster natjecanje, koje je ove godine održano po drugi puta ima novog pobjednika. Guitarmaster za 2011. je Ivan Špeljak Jitz iz Zagreba, koji je između 5 finalista izabran jednoglasnom odlukom žirija u kojem su ‘sjedili’ Guthrie Govan, Phil Hilborne, Juraj Belković i Bruno Kovačić. Jitz je kući ponio i glavnu nagradu, gitaru Sterling by MusicMan Silo 30, koju je dodijelio TMS Music Shop iz Zagreba. Uz gitaru je dobio na poklon i unikatni GuitarMaster remen koji je poklonio Guitarstraps.it.

Jitza smo zamolili da nam se predstavi.

Mixer:  Za one koji neznaju, predstavi Ivana Špeljaka Jitza.

Jitz: Zovem se Ivan Špeljak poznatiji pod nadimkom Jitz. Rođen sam 22.12 1975 u Zagrebu. Gitaru sam počeo svirat prilično kasno, sa 15-16 godina, iako sam od najranijeg djetinjstva želio naučit svirat ali za to nije bilo financijske mogučnosti a i nitko oko mene nije svirao gitaru tako da nisam imao niti od koga učit. Počeo sam svirat kad susjed iz ulice krenuo na instrukcije. Tek tada sam mogao vidjet izbliza kako izgleda sviranje gitare a sve što je on naučio na instrukcijama odmah je proslijedio ostalima (svojoj braći, meni a i pokojem susjedu). Tako da smo nas četiri – pet počeli svirat odjednom i to na istoj gitari. Nismo imali novaca za gitare jer su u ono vrijeme gitare bile prilično skupe čak i loše gitare.

Od kada sam počeo svirat prošao sa kroz dosta bendova i različitih vrsta glazbe. Prvo sam svirao sa frendovima iz kvarta u bendu Sanatorium, nazvali smo se pjesmi od Metallice a svirali smo samo njihove pjesme. Prije nego je izašao Black album…. Kasnije sam svirao u bendu Jim-Jams hard rock repertoar. Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Pink Floyd itd.

Nakon par godina pozvali su me da sviram u Zagrebačkom Hard Core bendu “Dare to go” koji je nakon par godina promjenio ime u “Modrobradi”. To nije bio moj ti muzike ali ušao sam u bend jer su oni zarađivali neke novce od svirke a što mi je bilo bitnije sa njima sam dosta proputovao. Svirali smo diljem Hrvatske, u Bosni, Sloveniji i Italiji. Do tada nisam svirao van Zagreba.Sa njima sam 1997 snimio i izdao album S.U.P.E.R.L.A.N.D.

Krajem 2000 godine sam ušao u Heavy Metal bend Undercode. 2002 smo izdali album “Enlightening The World”. Iste godine sam sa članovima Undercode-a osnovao bend Big Rock sa kojim i dalje aktivno sviram.

imageMixer: Prijava za natjecanje? Imaš dosta sviračkog staža i sigurno drugačiji pristup svemu nego mladi gitaristi koji su se prijavili?

Jitz: Prijavo sam se na Zagreb Guitar Show kad sam vidio da mi se stari prijatelj, kojeg nisam vidio 10-15 godina, Pero Sesartić prvi prijavio na ZGS. Ja sam se prijavio na nagovor njega i još par prijatelja. U to vrijeme sam več radio na svojim instrumentalnim pjesmama pa mi se činilo da negdje trebam krenut i promovirat svoj materijal. Zagreb Guitar Show mi se učinio kao odlična promocija i početak moje solo “karijere”. Pošto sam nešto stariji od ostalih finalista i aktivno sviram već 20 godina mislim da imam drugačiji pristup.

Prestao sam učit ili pamtit solaže od pjesama prije dosta vremena tako da manje više stalno improviziram solaže. Nije to zbog lijenosti ili ego tripa nego iz čisto praktičnih razloga. Osim svojih bendova u kojima sviram dosta covera i često mjenjamo repertoar svako malo gostujem u drugim bendovima ili mjenjam gitariste ako iz nekog razloga nemogu odradit gažu. To su obično gaže u kojima se svira barem 30 pjesama i imaš tri probe da ih uvježbaš. Ja sam ovo lijeto imao 4-5 takvih gaža. Znači između 100 i 150 pjesama. Na takvu količinu pjesama nema smisla se zadržavat na štrebanju solaža, za to nemaš vremena. A i tko će to popamtit? :)

imageMixer: Pobjeda – očekivano ili ne?

Jitz: Iskreno? Očekivao sam pobjedu isključivo zato jer sam se prijavio sa svojom autorskom pjesmom i koliko sam čuo ostale prijave činilo mi se da je moja pjesma (ne zato jer je moja) objektivno najsuvislija. Ali pošto je u zadnji tren odlučeno da čemo svirat preko dvije matrice tj. skladbe koje su objavljene tjedan dana prije tu već nisam bio siguran.

Kako sam zaposlen sa snimanjem i produciranjem tri albuma na kojima radim nisam imao vremena niti preslušat kako spada skladbe, niti probat malo zasvirat preko njih. Tako da sam na finale došao kako bi se reklo na “blef”. Izašao sam na binu i odimprovizirao. Ekipa mi je rekla da je bilo super a ja nemam pojma što sam odsvirao. :)Jako me zanima što i kako sam odsvirao. Malo me je uhvatila trema, ipak je u žiriu bio Guthrie Govan…..

Mixer: Sviraš u par bendova. Predstavi ih ukratko?

Jitz: Sviram u bendovima Big Rock i Undercode. Big Rock je autorski rock bend sa kojim dovršavam prvi album. Počeli smo prvo kao Ozzy Osbourne/Black Sabbath Tribute Band pa smo kasnije proširili repertoar na rock hitove. Sada smo napokon pri kraju snimanja i nadam se da će biti gotov polovicom 12 mjeseca.
Undercode je autorski Heavy metal bend sa kojim sam 2002g. izdao album za Australsku izdavačku kuću Metal Warriors.

Iste godine nam izlaze remixane tri pjesme sa ETW albuma na PC igri Serious Sam: Second Encounter, 2005 izlazi EAGLEUTION “A Tribute to Saxon” za Remedy Records na kojem je Undercode sa obradom pjesme Great White Buffalo
22.11.2011 su izašle pjesme “Final Fight” i “Gladiator” na Serious Sam 3 i usporedno i spot za Final Fight koji je odmah počeo skupljat puno pogleda na youtube. Polovicom slijedeće godine bi trebao izaći drugi album Undercode-a na kojem trenutno radim.

Mixer: Načuli smo nešto o solo albumu. Više informacija? Odakle ta odluka?

Jitz: Prije godinu dvije sam odlučio počet radit na svojim pjesmama, jer to nikad nisam radio i zanimalo me da li sam sposoban samostalno napraviti album. Bilo mi je dosta neuspjelih projekata u kojima sam ostavio i vremena i novaca da bi materijali ili bendovi propali iz nekih razloga.

Pošto imam svoj studio počeo sam raditi na nekim idejama koje nikako nisam mogao uglazbit u pjesme od svojih bendova. Na kraju su pjesme počele samo izlazit iz mene. Radio sam noćima na njima dok nisam shvatio da će to biti super i da bi trebao ipak pozvat bubnjara i basistu kako bih to snimio i dobio kemiju benda u tome. Do sada sam snimio 6 pjesama i zvuče sjajno, nisu nabrijane tehnikom nego više se baziraju na temama i melodijama. Moram napravit još 3 pjesme da bih imao minutažu dovoljnu za album što mislim da neće biti problem. Imam još ideja i odličnu ekipu iza sebe sa kojima puno brže radim nego kad sam sam.

Ček dis aut