Mike Zito – krema američkog blues rocka

mike-zito

piše: Emanuela Tomino

Mike Zito, krema američkog blues rock izričaja nove generacije na početku je velike svjetske karijere, a prilika da čujete njega i njegov band u Zagrebu jedinstvena je u ovom dijelu Europe te ju nemojte propustiti. Ovaj petak, 18. ožujak, održat će se njegov premijerni nastup u Hrvatskoj, ekskluzivno u Hard Place-u, a prilika da njega i njegov band poslušate i vidite što znaju i umiju je neprocjenjiva. Mike je sjajan gitarista, još bolji pjevač i kompozitor, a kada na koncertima odsvira i poneku stvar svojih idola SRV-a ili Jimi Hendrixa to radi tako sjajno da se ni sami autori ne bi posramili! Uoči njegovog dolaska u Zagreb, uspjeli smo razmjeniti par rečenica preko njegovog iPhonea.

Čitajući neke biografske detalje upoznali smo se s činjenicom da si vrlo rano počeo svirati. Koji je to određujujući trenutak bio u kojem si odlučio da je upravo glazba ono čime se želiš baviti?

Dobio sam svoju prvu gitaru kada sam imao osam godina, bila je to gitara iz Searsovog kataloga, i odmah sam počeo svirati do svoje šesnaeste već sam znao da je to upravo ono što želim od svog života- svirati gitaru. Danas preferiram Fender Telecaster i sviram na ručno izrađenom Fender pojačalu.

Čuli smo poznatu priču da je ploča Van Halena također imala veliki utjecaj? O kojem albumu se radi?

Dobio sam ploču Van Halena za svoj rođendan, bio je to njihov prvi album. I nakon toga je sve nekako počelo. Nakon toga sam počeo raditi u dućanu s glazbenom opremom i naučio sve o tome.

Postoje li neke zanimljive priče iz tog perioda koje bi mogao podjeliti s nama?

Radio sam tamo otprilike oko deset godina tako da ima puno priča iz tog razdoblja. Možda najupečatljiviji za mene su ostali dolasci Chuck Berrya koji je dolazio i provodio svoje vrijeme tamo. Upijao sam zvukove tog dućana i postepeno gradio svoj stil.

U tom dućanu si puno naučio o glazbenoj opremi i vidjeli smo da se na internetu mogu naći tvoje lekcije iz sviranja gitare. Da li si i ti tokom svog glazbenog oblikovanja uzimao lekcije iz sviranja gitare ili pjevanja?

Uzimao sam osnovne glazbene lekcije od odličnog učitelja u St. Louisu. Naučio me glazbenu teoriju.

Imao si težak period u životu i ta si životna iskustva pretočio u svoje albume. Osim tih osobnih iskustava, odakle inspiracija za tekstove tvojih pjesama?

Veliki događaji koji me okružuju, oblikuju i moja iskustva, tako i tekstove. Kad je uragan Ike pogodio naše područje prije nekoliko godina, to je iskustvo utjecalo na moju pjesmu “Dead of Night”. U životu, najveća inspiracija su mi ipak moja obitelj i moja djeca. Putovanja kojima sam stalno izložen na turnejama također su vrlo inspirativni za pisanje.

U stvaranju tvog posljednjeg vrlo uspješnog albuma „Pearl River“ pridružili su ti se posebni gosti. Kako je bilo surađivati s velikim glazbenicima poput Cyril Nevillea, Anders Osbornea i drugih?

Bilo je poput ostvarenja sna! To su fantastični glazbenici i zaista je poseban osjećaj znati da takvi glazbenici cjene moj rad.

Osim ove male europske turneje, što te još čeka u narednoj 2011. godini?

U pripremi je moj novi studijski album koji bi trebao izaći u lipnju ove godine u izdanju Electro Groove Recordsa, nakon toga me čeka Američki ljetni blues festival i turneja, još nastupa… Nema odmora!

Ček dis aut