Speech: Ne zvučimo poput pjesmuljaka današnjih mainstream rap izvođača

Speech

Za nešto više od dva tjedna Hrvatsku će pohoditi hip hop legende Arrested Development koji će se hrvatskim fanovima predstaviti na dva koncerta, 7.lipnja u zagrebačkom Aquariusu, a 9.lipnja u Rijeci. Tko su Arrested Development danas i što možete očekivati na njihovoj svirci pročitajte u MIXER intervjuu sa liderom i suosnivačem grupe.

Dame i gospodo – Speech.

Što (i tko) su danas Arrested Development, nakon gotovo 20 godina na glazbenoj sceni?

Speech: Zapravo smo još uvijek jednako otkačeni, dragi i čudaci kao što smo uvijek bili.

Osvojili ste dvije Grammy nagrade već nakon prvog albuma. Kakav je bio osjećaj na takav način ući u „prvu ligu“?

Speech: Preplavili su nas osjećaji i tada je sve djelovalo nadrealno. Uvijek sam sanjao o tom trenutku, ali očekivao bih da će se to dogoditi puuuno kasnije nego na samom početku naše karijere! 😉 Sad sam zahvalan da su se stvari odigrale onako kako jesu i sada možemo sanjati novi san, a to je da to ponovimo.

Je li teško napredovati dalje nakon takvog uspjeha?

Speech: To sve nosi velike izazove sa sobom. Michael Stipe (R.E.M.) mi je jednom rekao da je lakši put jednom bendu poput njihovog nego našem jer su imali više prilika napraviti bezveznu glazbu prije nego li su stvari složili kako treba i stekli puno sljedbenika. Naš najveći izazov sada je povezati ovu internetsku eru s onim ljudima koji vole našu glazbu od samih početaka. Dobra je vijest da se taj proces polako, ali sigurno odvija te da ljudima postaje jasno da smo ovdje na duge staze.

Uzeli ste veliku pauzu od šest godina između izdavanja novih albuma, od 1994. do 2000. Koji je bio razlog tome?

Speech: Bili smo umorni, rezignirani…i da – UMORNI! Počeli smo prezirati glazbenu industriju i to je bio dovoljno dobar razlog da prekinemo s tim ludilom. Drago mi je da smo to napravili. Bitne stvari su se izdogađale tokom tog perioda – solo albumi koji su dosegli Top 5 u Japanu te odgajanje naše djece.

Došlo je do velikih promjena u glazbenoj industriji od tada do današnjih dana, pogotovo u načinu na koji se glazba distribuira. Kakvi su vaši stavovi o ovim „novim načinima“?

Speech: Mislim da je internet bacio glazbenu industriju na koljena. Način na koji smo mi kupovali ploče i uživali u glazbi neće biti nimalo sličan onome što će biti ponuđeno našoj djeci i djeci naše djece. Glazbena industrija je imala puno mana u smislu vlasništva, autorskih prava i distribucije. Nadam se da će se s vremenom te mane uspijeti većim djelom ispraviti.

Prošle godine je objavljen novi, deveti album. Recite nam nešto više o „Strong“.

Speech: Mogu reći da se radi o bipolarnom albumu. Vrlo je emotivan – balansira od sreće do bijesa! Smatramo ga vrlo cool umjetničkim djelom i vrlo smo ponosni na njega.

Naišli smo na brojne recenzije koje su iznjele stav da je „dobar“, a ujedno i „loš“ element vašeg posljednjeg albuma to što nosi zvuk ’90ih. Što mislite o takvim konstatacijama?

Speech: Smatram da su vrlo krive i vrlo ispravne. Zvučimo svježe, ali i poznato. Nimalo poput ovih pjesmuljaka današnjih mainstream rap izvođača. Još uvijek uključujemo elemente hip-hopa: samplove, havy drumms pa čak i scratching. (Navedite samo jedan noviji hit koji sadrži scratching?) Iskreno, namjerno smo željeli da pjesme poput „Greener“ i „Trends“ prizivaju zvuk boljih vremena hip-hopa. Mogao bih usporediti našu karijeru s putem koji su odabrali Sade, Prince, Beastie Boys – gdje je „staro“,, ali novo dobro. Ne bih mogao zamisliti Beastie Boys da rade južnjački rap! Ili Sade da radi disco stvar s Lady Gagom.

Što hrvatski fanovi mogu očekivati od AD na nastupima u Zagrebu i Rijeci?

Speech: Naši nastupi pršte energijom! Ako napustite show osjećajući se gore od onog kako ste se osjećali kada ste ušli, osobno ću vam vratiti novac. 😉

Ček dis aut