1. Avantgarde Jazz Festival

piše: Dinko Husadžić Sansky

Za dobar jazz uvijek je vrijeme, recesija ili ne, jazz ide dalje i to je dobra vijest. Evo jednog novog festivala koji će zasigurno pronaći mnogobrojnu publiku, tim prije što su imena koja će nastupiti više nego reprezentativna.

Prvo izdanje Avantgarde Jazz Festivala održat će se ove godine u Rovinju, a vrhunski jazz program odvijat će se tijekom tri mjeseca na različitim lokacijama. Od svibnja do srpnja Rovinj će tako u sklopu Avantgarde Jazz Festivala ugostiti neka od najpoznatijih, ali i najiščekivanijih jazz imena današnjice kao što su Julian Lage Group, Anat Cohen Quartet, Dr. Lonnie Smith Trio, New Gary Burton Quartet, George Benson i Return to Forever IV.

Avantgarde Jazz Festival otvorit će u petak, 13. svibnja, Julian Lage Group koncertom u Maistrinom boutique hotelu Monte Mulini u Rovinju. Julian Lage slovi kao predvodnik izvođača svoje generacije i jedan od najzanimljivijih mladih glazbenika; on je skladatelj, aranžer i gitarist koji istodobno oduševljava i inspirira obožavatelje i glazbenike. Proglašen čudom od djeteta, Lage je javno počeo nastupati kao šestogodišnjak, a samo dvije godine poslije svirao je s legendarnim Carlosom Santanom. Prvi album koji je objavio kao vođa sastava 2009. godine – «Sounding Point» – dobio je sjajne kritike i bio nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma suvremenog jazza. Najnoviji album Julian Lage Group izdan je krajem prošlog mjeseca pod nazivom «Gladwell», a u Rovinju će ga ovom prilikom predstaviti Julian Lage (gitara), Tupac Mantilla (bubnjevi/perkusije), Jorge Roeder (kontrabas), Dan Blake (saksofon) i Aristides Rivas (violončelo).

Nakon Juliana Lagea će 27. svibnja na pozornici Monte nastupiti Anat Cohen Quartet, predvođen izraelskom multiinstrumentalisticom i jednom od ponajboljih klarinetistica na svijetu, dok će 10. lipnja u hotelu Monte Mulini sa svojim trijom nastupiti priznati orguljaš i klavijaturist, često nazivan praocem Acid Jazza, Dr. Lonnie Smith.

U srpnju publiku očekuju čak tri vrhunska jazz koncerta. Prvi od njih održat će, 1. srpnja u hotelu Monte Mulini, New Gary Burton Quartet na čelu s Garyjem Burtonom, glazbenikom koji je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u jazzu. Tjedan dana nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja, u bivšoj Tvornici duhana Rovinj uslijedit će koncert jednog od najpoznatijh pop i R&B pjevača, ujedno i vrhunskog jazz gitarista te višestrukog dobitnika Grammyja, Georgea Bensona, dok će Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chick Coreaom, nastupiti 17. srpnja na travnjaku hotela Eden.

Ulaznice za koncert Julian Lage Group moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 160 kn (Zona I) i 200 kn (Zona II).


Program 1. Avantgarde Jazz Festivala:

13.05. Julian Lage Group / Hotel Monte Mulini / 20:00 h

27.05. Anat Cohen Quartet / Pozornica Monte / 21:00 h

10.06. Dr. Lonnie Smith Trio / Hotel Monte Mulini / 21:00 h

01.07. New Gary Burton Quartet / Hotel Monte Mulini / 21:00 h

08.07. George Benson / Bivša TDR / 21:00 h

17.07. Return to Forever IV / Travnjak hotela Eden / 21:00 h

Ček dis aut