Borna Šercar Trio & Sabrina Hebiri : EVENT

sercarpiše: Dinko H. Sansky

Borna Šercar je bubnjar različitih interesa, ali ono što radi u jazzu zadnjih godina, definitivno ga čini jednim od najzanimljivijih na sceni… pa i stoga što nije sklon egzibicionizmu i japajakanju. Skroman čovjek velikog glazbenog znanja, odličan slikar, sposoban kroz tu umjetničku simbiozu i sinkretizam ostvariti glazbene ideje koje doista čine svježinu, novim albumom ne samo da nastavlja takvu jazzističku intenciju, nego nam nudi zanimljivo glazbeno otkriće. To je mlada pjevačica Sabrina Hebiri koja se sjajno uklopila u Trio i ponudila glas kakav rijetko čujemo u poplavi svakojakih nota.

Njena je izvedba sigurna i osebujna, glas je to koji plijeni i bilo slučajno ili ne, bio event ili ne, trajalo snimanje jedan dan ili stotinu dana…proizvod je fantastičan – zanimljiv spoj jazza i pop glazbe. Borna Šercar s braćom Ružić, Zvjezdanom i Vedranom, pijanistom i kontrabasistom, čini finu pratnju raskošnom Sabrininom glasu. Zvjezdan je mlad pijanist čiji rad pratim već duže vrijeme, i uvijek je sposoban iznenaditi. Event je doista rađen kao event, tek susret mladih glazbenika, bez probe i posebna plana…no izrodio se u sasvim solidan glazbeni projekt koji potvrđuje da Šercar nije tek tako porinovac i da uvijek ima što reći na jazz sceni.

imageNema tu baš izvornih jazz skladbi, ali materijal je tako obrađen da uljepšava život jazz sladokuscima. Skladbe poput «Son of a Preacher Man», zatim Stingova «Fields of Gold», «Čemu» (autorski rad Zvjezdana i Borne, po meni jedan od vrhunaca albuma), «Smooth Operator» Sade, a tek Gibonnijeva «Tempera» ostvarena u sjajnom grooveu…daju onaj fini jazz ugođaj zbog kojeg ovaj album ljubiteljima jazza doista treba u kolekciji.

Šteta da nema više autorskih skladbi, no to bi se moglo očekivati u idućem projektu jer doista bih preporučio Šercarovu triju da mladu pjevačicu Sabrinu ne ispuštaju iz glazbenog vidokruga. Ona je novi vjetar u jedrima hrvatskog jazz jedrenjaka. Šercar je dostatno pametan i sposoban autor (a braća Ružić odlični glazbenici) za napraviti skladbe koje bi potpuno «legle» Sabrini…i eto još jednog Porina, jer «A Little Book of Notes» nije slučajno nagrađen Porinom.

Ček dis aut