Denise Jannah & Ratko Zjača – 7.MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL

jannahDenise Jannah&Ratko Zjača, 7.MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL, Karlovac, 21.7.2013.

piše: Dinko Husadžić Sansky

Fina tradicija karlovačkog festivala nastavljena je i ove godine nastupima respektabilnih imena: Miroslava Tadića, Lidije Bajuk, Astrid Kuljanić, Gorana Ilića te Denise Jannah u pratnji našeg gitarističkog „veleposlanika“ u Nizozemskoj, Ratka Zjače.

Bajkoviti prostor Starog grada Dubovca s kojeg dominira pogled kilometrima okolo, upravo je sinergijski neodoljivo mjesto za ovakve glazbenike i ovakvu glazbu.

Zjaču dugo pratim, njegov autorski rad je izniman, a suradnje sa svjetskim glazbenim imenima koja su sudjelovala na njegovim albumima, mogle bi ići u popis tko je tko u jazzu. Ovih dana preslušavam i novi CD „Beyond the Lines“, nastao u suradnji sa glasovitim talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem, kontrabasistom Martinom Gjakonovskim (koji je nastupio i u Karlovcu) te bubnjarem Adamom Nussbaumom. Oni zajedno čine ZZ Quartet koji je već snimio album „The Wey We Talk“. Kao i prošle, tako ćemo ih i ove godine čuti i vidjeti na koncertima u Hrvatskoj.

U Karlovcu je Zjača priredio ugodno iznenađenje. Doveo nam je Denise Jannah, surinamsko/nizozemsku pjevačicu iznimna glasa, raskošna talenta i onog nečeg što me podsjeća na Ninu Simone. Sjajna je referenca da je Jannah jedina nizozemska pjevačica koja snima za Blue Note. U Karlovcu smo se uvjerili i zašto.

Nizali su se standardi poput „All Blues“, „Easy Living“, „Love for Sale“, bila je tu i sjajna glazbena posveta Billu Evansu, kao i Stingu („Fragile“)…, a publiku je osobito dojmila nadahnuta izvedba „Willow Weep for Me“.

Denise Jannah suvereno vlada različitim glazbenim materijalima vješto ih pretvarajući u iskren i produhovljen jazz. Komunicira s publikom simpatično i s puno ljubavi. Doista živi glazbu koju izvodi.

A prateća ekipa? Tri majstora – uz Gjakonovskog i našega Zjaču, tu je bio i odličan austrijski bubnjar Marktl Klemens. Zjaču rijetko možemo čuti kako svira standarde, uglavnom je tu autorski rad, no u ovoj kombinaciji njegova gitara zvuči izvrsno. Stvar je u tomu da on svakoj skladbi, odlično prateći Denise i surađujući s ritam sekcijom… ustvari daje onaj svoj prepoznatljivi ton i način tako nam poznat i zanimljiv s njegovih autorskih albuma. Svaku skladbu Zjača redefinira dajući dio svojega potpisa, ravnopravno kreirajući i proširujući one zamisli koje su nam baština glasovitih imena čije su skladbe izvođene u Karlovcu.

Koncert od 1 do 5 ocjenjujem čistom šesticom!

Ček dis aut