10. N.O. jazz festival: Paradox Trio i Vijay Iyer


paradox_trioDrugog dana 10. izdanja N.O. JAZZ festivala koji se održava na pozornicama SC i Teatra&TD, odnosno 11. studenog nastupiti će Paradox Trio i Vijay Iyer.

Interesantno, Paradox Trio zapravo je kvartet, predvođen multiinstrumentalistom Mattom Darriau-om, poznatim članom legendarnih The Klezmatics, koji su svojim nekonvencionalnim tretmanom tradicionalne židovske glazbe i jazza u devedesetima stekli svjetsku slavu.

Vođa grupe Matt Darriau u posljednjih je dvadesetak godina svoje karijere u Klezmatics, ali i svojevremeno utjecajnim Orange Then Blue sustavno stvarao i izvodio muziku obojenu izvan-jazzističkim utjecajima. Tradicionalna balkanska, klezmer, keltska, ali i romska muzika imali su i još uvijek imaju snažan utjecaj u njegovim radovima. U snimkama i nastupima Paradox Trija, osnovanog još 1991. godine, kad se Darriau preselio iz Bostona u New York, tradicionalne se folk teme improvizacijski nadograđuju ili se u originalnim temama u izvedbi vrhunskih muzičara miješaju drevni i moderni utjecaji.

Senzacionalni koncert kojim su Paradox Trio prije četiri godine oduševili rasprodanu veliku dvoranu Teatra &TD, odsviravši dva bisa, najbolja je preporuka za drugi dan ovogodišnjeg festivala kojeg će obilježiti spoj senzibiliteta njujorškog downtowna s istočnoeuropskom i bliskoistočnom glazbenom tradicijom. Uz Darriaua Paradox Trio čine gitarist Brad Shepik, violončelist Rufus Cappadocia te makedonski udaraljkaš Seido Salifoski.

Međutim, ništa manje ime drugog dana festivala je Vijay Iyer, jedan od najistaknutijih „mladih lavova“ suvremenog jazza i prvo ime među pijanistima u kategoriji “Rising Star” na ovogodišnjem Downbeat-ovom kritičarskom izboru najznačajnijih svjetskih jazz glazbenika.

VijayIyer Vijay Iyer vrlo je zanimljiva ličnost. Rođen je 1971. godine, nakon što su mu roditelji nekoliko godina ranije iz Indije emigrirali u SAD. Uz muziku, usporedno se bavio i znanošću, pa je stigao diplomirati matematiku i fiziku. Prvi je nosač zvuka pod svojim imenom izdao 1995. godine (Memorophilia) i odnoda je izdao respektabilnih 10 albuma, od kojih na turneji u sklopu koje i dolazi u Zagreb promovira posljednji, nazvan Historicity, na kojem se osjećaju utjecaji alternativnog rocka, Motowna, evergreena, kao i uobičajene primjese etničke muzike.

Crpeći inspiraciju iz afričke, azijske, kao i europske glazbene tradicije, Iyer iz projekta u projekt uspjeva udahnuti nešto novo u jedan od nosivih stupova američke tradicije i kulture, što jazz zasigurno jest. U najboljim trenucima, ujedinjuje emotivnu izražajnost sa sofisticiranošću struktura i bogatstvom improvizacija zasnovanih na cikličkim ritmičkim strukturama Iyer često i rado nastupa s ostalim jazzistima – i ne samo njima – i može se pohvaliti vrlo širokim izborom umjetnika s kojima je surađivao:među ostalima, tu su Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Cecil Taylor, Wadada Leo Smith, Mike Ladd, Amina Claudine Myers, Butch Morris, George E. Lewis, Oliver Lake, kao i DJ Spooky.

Iako u pratećim materijalima nisu najavljeni članovi sastava Vijay Iyera, u zadnje vrijeme uobičajeno surađuje s alt saksofonistom Rudresh Mahanthappom, basistom Stephanom Crumpom, i bubnjarom Derrekom Phillipsom.

napisao: Dinko PrpićČek dis aut