Jazz Vibrations & Šimun Matišić Trio

simun

Prije koncerta New Gary Burton Quarteta, 1. srpnja na travnjaku hotela Eden, održat će se predstavljanje nove knjige Davora Hrvoja «Jazz Vibrations» te koncert Šimun Matišić Trija. Druženje uz promociju knjige zakazano je za 20 i 30 sati, dok će Šimun Matišić Trio svoj nastup započeti u 21 sat, kao predgrupa New Gary Burton Quarteta.

davorPočetak večeri proći će u znaku najnovije knjige iz Menartovog kataloga, autora Davora Hrvoja – «Jazz Vibrations». Kao i u prethodna dva izdanja odabranih razgovora s poznatim jazz glazbenicima, Hrvoj u najnovijem nastavku donosi zanimljivi presjek zbirke intervjua te nas pobliže upoznaje s likom i djelom mnogobrojnih svjetskih jazz imena – Toshiko Akiyoshi, Monty Alexander, Terence Blanchard, Randy Brecker, Dee Dee Bridgewater, Regina Carter, Billy Cobham, Kurt Elling, Jim Hall, Roy Hargrove, Dave Holland, Lee Konitz, Wynton Marsalis, Nicholas Payton, Dianne Reeves, Sonny Rollins i Gonzalo Rubalcaba…

Druženje uz knjigu o jazzu uvest će nas u nastup mladog hrvatskog vibrafoniste Šimuna Matišića i njegovog trija, predgrupe New Gary Burton Quarteta. Matišić je rođen u Zagrebu 1996., a svoj prvi nastup imao je već s četiri godine. Svirao je s ponajboljim hrvatskim jazz glazbenicima, a pod mentorstvom Boška Petrovića sudjelovao je u snimanju nosača zvuka „Sky over Grožnjan“. Svoj prvi album “Jazz Nocturno” objavio je prošle godine. Redovito surađuje s kvintetom Simply Brass u kojem svira bubnjeve, a s kojim je ove godine nastupio uz poznatog američkog trubača Allena Vizzuttija izvodeći djela Gershwina, Bernsteina. Također je nastupao kao solist s jazz orkestrom HRT-a te kao gost na koncertu HGM jazz orkestra i Zagrebačke filharmonije na kojem je gostovao i proslavljeni američki trubač Randy Brecker.

S početkom u 22 sata uslijedit će koncert New Gary Burton Quarteta, predvođenim Garyjem Burtonom – slavnim vibrafonistom, dobitnikom mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima se nalazi i šest Grammy nagrada. Burton je poznat kao pionir fusion jazza i kao glazbenik koji je popularizirao duet format u jazzu. Prvi je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i bio najmlađi glazbenik u povijesti koji odnosi titulu DownBeata «Jazzman of the Year». Jednu od najvažnijih suradnji, koja traje već 38 godina, Burton je ostvario s Chickom Coreaom.

Nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja u bivšoj Tvornici duhana Rovinj, publiku očekuje nastup jednog od najpoznatijih pop i R&B pjevača, 10-erostrukog dobitnika Grammyja Georgea Bensona, dok će 17. srpnja u istom prostoru nastupiti Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chickom Coreaom.

Prvo izdanje Avantgarde Jazz Festivala održava se ove godine u Rovinju, a vrhunski jazz program odvija se tijekom tri mjeseca na različitim lokacijama. Od svibnja do srpnja Rovinj će tako, u sklopu Avantgarde Jazz Festivala, ugostiti neka od najpoznatijih, ali i najiščekivanijih jazz imena današnjice – Julian Lage Group, Anat Cohen Quartet, Dr. Lonnie Smith Trio, New Gary Burton Quartet, George Benson, Return to Forever IV.

Ulaznice za koncerte Avantgarde Jazz Festivala moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr

Više informacija:

www.avantgardejazzfestival.com
Ček dis aut