Jim Hall u Lisinskom

jjim_hall
piše: Vladimir Jelinčić


Jazz ciklus Lisinski/HDS iz mjeseca u mjesec organizira sve uzbudljiviji program. Ovaj put predstavio nam se nitko drugi nego legendarni gitarist Jim Hall sa svojim triom.

Koliki je utjecaj Jim Halla na brojne generacije gitarista najbolje opisuje George Benson, koji se našao na naslovnici zadnjeg broja časopisa «Guitar Player»: «gitaristi poput Charlie Christiana i Grant Greena svirali su solo note, no tek je Jim Hall uveo akorde u svojim solima». Međutim, Jim Hall se nikada nije izolirao u poziciju «autoriteta» koji bi s visine promatrao svoje djelo, naprotiv, većinu svojih sljedbenika je rado zvao da sudjeluju u njegovim snimkama, ne kao gosti, već kao ravnopravni sugovornici u «dijalozima», kako je često nazivao duete.

Koncert u Lisinskom izveo je u standardnom, danas već pomalo zaboravljenom, gitarističkom triju, ali s vrlo jakim imenima poput basista Scott Colleya i bubnjara Joey Barona, etabliranim glazbenicima koji bi svaki zasebno mogli napuniti dvoranu Lisinskog.

Nakon izlaska na scenu Jim Halla, koji se vidno oporavio nakon nedavne operacije kičme, počela je polagana uvertira u koncert skladbom «Furnished Flats», aluzijiom na swing Bennya Goodmana. Već od početka koncerta, koji je protekao u komornoj, gotovo intimnoj atmosferi uz minimalno korištenje razglasa, bilo je vidljivo da Hall rado dijeli svjetla pozornice sa svojim mlađim, ali također virtuoznim kolegama. Preko standarda «All the Things you are» i izuzetne solo dionice Scotta Colleya u brazilskom ritmu, Hall je najavio dvije dionice potpunog «free jazza», prvo s jednim pa s drugim kolegom, što je naravno, izazvalo veliku radoznalost publike. Iznenađenje koje je uslijedilo dokazalo je da se rezultatom Hallove improvizacije u suvremenom stilu ne bi posramili ni mnogi mlađi i moderniji gitaristi.

Ostatak koncerta protekao je u blues i jazz standardima. Ni uz naglasak na talente Colleya i Barona, ni u jednom trenutku nije izostao dominantan zvuk Hallove gitare, instrumenta koji u njegovim rukama djeluje poput prirodne ekstenzije.

U čemu leži tajna dugovječnosti karijere Jim Halla, koji ove godine puni 80 godina? Dio te tajne možda je otkriven na ovom koncertu, gdje Hall nije mogao sakriti užitak u sviranju, kako samostalno, tako u društvu vrhunskih glazbenika.

Ne treba ni napominjati da je taj užitak podijelila i oduševljena publika u prepunoj dvorani.

Ček dis aut