Koncert: Enrico Rava

piše: Vladimir Jelinčić

Već deset godina za redom, Hrvatsko društvo skladatelja i Jazz ciklus Lisinski tradicionalno organiziraju koncerte dobitnika Europske jazz nagrade. Prošlogodišnji dobitnik je veteran europske, ali i njujorške, jazz scene, trubač Enrico Rava, koga mnogi mediji smatraju jednim od najvećih živućih talijanskih glazbenika.

Kao i na prethodnom nastupu 2008 godine, koncert je započeo u laganijem tempu da bi se kasnije razvio u pregršt dinamičnih improvizacija. Uglavnom su se svirale kompozicije sa zadnja dva albuma ovog kvinteta na ECM etiketi, “Easy Living” i “The Words and Days”. Uz solidnu ritam sekciju Fabrizia Sferra na bubnjevima i mladog basista Gabriela Evangeliste, Rava se pokazao ne samo kao zvijezda večeri, nego i kao katalizator dinamične svirke mlađih kolega.

Možda najteži zadatak imao je Giovanni Guidi na klaviru: kako zamijeniti Stefana Bollania, čije se ime gotovo standardno veže uz Enrica Ravu, a ne zvučati poput njegove kopije? Međutim mladi pijanist se pokazao vrlo dorastao zadataku i unio je prilično svježine u interpretaciji Ravinih djela uključujući i gotovo jarretovske improvizacijske transove.

Trombonist Gianluca Petrella, dugogodišnji Ravin suradnik, naslijedio je pak smisao za humor bivšeg kolege, koji je iskazao kroz komične točke unutar svog virtuoznog sviračkog umijeća. Pri vrhuncu koncerta, Rava i Petrella priredili su veličanstvenu free improvizaciju koja je taman na vrijeme prešla u njihovu poznatu duet izvedbu skladbe „For Jessica”.

Uz poznate Ravine skladbe „Todamor” i „Serpent” koncert je završio s hiper-brzom verzijom inače dinamičnog Ravinog hita „Algir Dalbughi”.

Oduševljena publika u prepunoj dvorani dugačkim aplauzom izmamila je glazbenike na još jedan bis.

Iako je već zakoračio u osmo desetljeće života, Enrico Rava, okružen uglavnom mlađim glazbenicima i dalje drži dinamičan tempo i može se reći da je priredio koncert koji će se u Zagrebu dugo pamtiti.

Također bi vrijedilo napomenuti da je ovaj koncert bio rasprodan dosta dugo prije datuma održavanja, što je sve češće slučaj sa svim koncertima u maloj dvorani Lisinskog pa se preporučuje jazz publici da ulaznice za buduće koncerte osigura na vrijeme.

Ček dis aut