Matthew Shipp i Alien Ensemble 13. studenog u Zagrebu


shippU sklopu N.O. jazz festivala 13. studenog gosti SC/Teatra&TD su američki pijanist Matthew Shipp i njemački Alien Ensemble .

Matthew Shipp je u posljednjih dvadesetak godina izgradio osebujan i prepoznatljiv stil, na razmeđi free jazza i moderne klasične muzike. Premda je studirao kod cijenjenog saksofoniste i skladatelja Joe Manerija, Shipp kao ključne za svoj muzički napredak navodi privatne satove kod Dennisa Sandolea, svojevremeno učitelja i mentora Johna Coltranea.

Iako je učestalo nastupao i u 80-im godinama prošlog stoljeća, šira ga je jazz publika prvi puta zapazila početkom 90-ih, kao pijanista u kvartetu free saksofonista Davida S.Warea.
Početkom devedestih postaje izrazito aktivan na njujorškoj sceni gdje objavljuje na desetke albuma, uglavnom označenih kao free jazz, što je i logično s obzirom da je free jazz oduvijek bio u fokusu njegovih glazbenih interesa. Međutim, pošto je oduvijek bio sklon eksperimentima s drugim glazbenim vrstama, uz njegovo se ime nerijetko vežu i suvremena klasika, baš kao i hip hop te elektronska glazba. Zbog toga je i lista njegovih suradnika vrlo bogata, pa osim Davida S. Ware-a u čijem je kvartetu nastupao zajedno s Williamom Parkerom još od početka devedesetih uključuje i cijeli niz drugih velikana jazza poput Roscoea Mitchella, Mata Manerija ili Daniela Cartera, te neka od najpoznatijih imena njujorškog hip-hopa i elektronike kao što su El-P i DJ Spooky.
Prije devet godina započeo je iznimno uspješnu suradnju s etiketom Thirsty Ear kad je postao umjetnički direktor njihove “Blue Series” edicije u sklopu koje je objavio niz sjajnih vlastitih albuma, kao i one glazbenika po vlastitom izboru među kojima su se našli: William Parker, Charlie Hunter, Tim Berne, DJ Spooky, El-P, Dave Lombardo, Nils Petter Molvaer, Mike Ladd i Vernon Reid.

Zahvaljujući perkusionističkom stilu sviranja klavira, baš kao i prevladavajućoj improvizacijskoj apstrakciji inače karakterističnoj za Cecila Taylora, Shippa često uspoređuju s ovim velikanom klavira. Na to Shipp jednostavno odgovara da je Cecil pripadao prvoj generaciji sljedbenika velikog Theloniousa Monka, a da je on pripadnik četvrte generacije njegovih sljedbenika. Sve u svemu, kroz bogat opus vlastitih i tuđih nosača zvuka, kao i mnogobrojne nastupa uživo kroz koje se je muzički izgrađivao Shipp je danas dosegao status respektabilnog autora i interpretatora suvremene kreativne muzike.

Njemački sekstet Alien Ensemble novi je projekt iza kojeg kao skladatelj i trubač stoji njemački glazbenik Micha Acher, poznat po nekolicini izvrsnih bendova koje predvodi zajedno sa svojim bratom Markusom, kao što su The Notwist, Tied & Tickled Trio i Ms. John Soda. Radi se o i kod nas popularnim predvodnicima tzv. weilheimske scene.

The Notwist je inače jedan od najcjenjenijih europskih indie rock bendova, a Tied & Tickled Trio electro-jazz grupa koji je u svom deseteročlanom izdanju prije šest godina oduševila posjetitelje N.O. jazz festivala. Braća Acher se uvijek rado vraćaju u Zagreb gdje su uvijek nailazili na dobar prijem, a ovog će puta nastupiti u sastavu:

  • Micha Acher – truba i flugelhorn
  • Mathias Götz – trombon,
  • Stefan Schreiber – tenor sax i bas klarinet,
  • Andreas Kurz – bas,
  • Jan Eschke – klavijature
  • Mathias Gmelin – bubnjevi

napisao: Dinko PrpićČek dis aut