Predstavljen 2. Avantgarde Jazz Festival

Oglas

avantgarde

Drugo izdanje Avantgarde Jazz Festivala održat će se i ove godine u Rovinju, a vrhunski jazz program sa čak deset koncerata odvijat će se tijekom tri mjeseca na nekoliko lokacija. Od svibnja do srpnja Rovinj će tako u sklopu 2. Avantgarde Jazz Festivala ugostiti impresivna glazbena imena i velikane jazza kao što su Christian McBride Trio, Yellowjackets, 3 Cohens Sextet  featuring Anat, Yuval & Avishai Cohen, John Scofield’s Hollowbody Band featuring Kurt Rosenwinkel, Ben Street & Bill Stewart, The Tierney Sutton Band, The Bad Plus, Paquito D’Rivera Quintet, Omar Sosa Afreecanos Quartet, fado glazbenicu Anu Mouru, i skupinu glazbenika iz cijelog svijeta ujedinjenih u sastav Playing for Change.

Drugi Avantgarde Jazz Festival otvorit će u petak, 4. svibnja, Christian McBride Trio koncertom u Maistrinom hotelu Eden u Rovinju. Christian McBride ponajbolji je basist na današnjoj jazz i pop sceni. Apsolutno je bez premca na svome instrumentu, bilo da se radi o akustičnom ili električnom basu, a kao suradnik prvi je izbor mnogih glazbenika, od Herbieja Hancocka, Chicka Coreae i Diane Krall preko Stinga i Billyja Joela pa sve do Sonnyja Rollinsa i Pata Methenyja. Slovi za jednog od vodećih jazz pedagoga, umjetnički je direktor ljetnih programa cijenjenih instituta, sveučilišta i muzeja. Dobitnik je prestižne nagrade Grammy, a ove godine je proglašen najboljim kontrabasistom od strane uglednog časopisa JazzTimes.

Nakon prvog uspješnog izdanja održanog prošle godine, Avantgarde Jazz Festival, čiji je Maistra generalni sponzor, i ove će godine okupiti neka od najznačajnijih imena svjetske jazz scene te na taj način obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Rovinja, Istre i Republike Hrvatske te ponuditi publici niz glazbenih poslastica. Nakon Christian McBride Trija, 18. svibnja u bivšoj Tvornici duhana Rovinj, nastupit će Yellowjackets. Sastav koji u svojoj višedesetljetnoj karijeri broji više od dvadeset albuma, brojne nagrade i priznanja, među kojima i nekoliko Grammyja, kao i nominacija za ovu prestižnu nagradu. Njihov posljednji album „Timeline”osvojio je dvije nominacije za nagradu Grammy u kategorijama najboljeg instrumentalnog jazz albuma i najbolje jazz kompozicije. Početkom 2012. godine sastavu se pridružio basist Felix Pastorius, sin poznatog Jacoa Pastoriusa.

Svibanj će zaključiti koncert 3 Cohens  Sextet  featuring Anat, Yuval &  Avishai Cohen, koji će nastupiti 19. svibnja, također u bivšoj Tvornici duhana Rovinj. Sekstet kojeg čine dva brata i jedna sestra, poznata izraelska multiinstrumentalistica i jedna od ponajboljih klarinetistica na svijetu, Anat Cohen. Osim što su nastupali na pozornicama diljem svijeta, sastav 3 Cohens je snimio i tri studijska albuma „One“, „Braid“ i „Family“. Kad ne rade zajedno svaki od Cohena briljira pojedinačno. Višestruki su dobitnici niza nagrada i priznanja – najstariji brat Yuval je dobitnik prestižne izraelske nagrade Landau, Anat je uz brojne druge nagrade, ove godine proglašena najboljom klarinetisticom po izboru Downbeata i JazzTimesa dok je Avishai, najmlađi Cohen 2011. godine ušao u finale nagrade po izboru kritičara DownBeata, u kategoriji zvijezda u usponu ( jazz glazbenik, instrument truba).

Krajem lipnja nas očekuju dva izvrsna jazz koncerta. Prvi od njih će održati John Scofield’s  Hollowbody Band 29. lipnja, u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj. Hollowbody  je projekt Johna Scofielda u kojem surađuje s jednim od najvećih gitarista današnjice Kurtom Rosenwinkelom, bubnjarom Billom Stewartom i basistom Benom Streetom. Scofield je majstor jazz improvizacije, a glazba mu se općenito može svrstati negdje između post-bopa, jazz funka i R&B-a. Snimio je preko 30 albuma, od kojih su mnogi već postali klasici, uključujući i suradnje sa suvremenim favoritima poput Pata Methenyja, Charlieja Hadena, Eddieja Harrisa, trija Medeski,  Martin & Wood, Billa Frisella, Brada Mehldaua, Mavis Staples, Government Mulea, Jacka DeJohnettea, Joea Lovana i Phila Lesha. Svirao je i snimao s mnogim legendama jazza, između ostalih i s Tonyjem Williamsom, Jimom Hallom, Ronom Carterom, Herbiejem Hancockom, Joeom Hendersonom, Daveom Hollandom i Terumasom Hinom.

Nakon John Scofield’s Hollowbody Banda, 30. lipnja u istom prostoru nastupit će The Tierney Sutton Band. Triput nominiranu za Grammy u kategoriji Najboljeg jazz vokalnog albuma, Tierney Sutton često opisuju kao “omiljenu pjevačicu među pjevačima”, ali i kao “omiljenu pjevačicu među glazbenicima”, koja se svojim glasom koristi kao instrumentom. Već više od 19 godina ona je na čelu Tierney Sutton Banda, u kojemu ima zvjezdane partnere: pijanista Christiana Jacoba, bubnjara Raya Brinkera i basiste Kevina Axta i Treya Henryja. Tierney Sutton ne silazi s ljestvica najboljih izvođača po izboru kritičara i publike, JazzWeek ju je proglasio vokalisticom godine, a njeni se albumi nalaze na vrhovima ljestvica američkog jazz radija.

Ciklus srpanjskih koncerata započet će 6. srpnja u dvorištu bivše tvornice duhana Rovinj nastupom jednog od nedvojbeno najvećih uspjeha prošlog desetljeća, sastava The Bad Plus. Trio koji čine Reid Anderson na basu, Ethan Iverson na klaviru i David King na bubnjevima u zadnjih je deset godina srušio sve konvencije jazza i stvorio beskompromisan opus koji je u isto vrijeme izazvao toliko dobrih kritika i potaknuo toliko kontroverze. Od njihova debitanskog albuma, grupa je konstantno na turneji, svira i stvara sebi raznoliku i ekstatičnu hibridnu publiku u jazz klubovima, simfonijskim dvoranama i na rock koncertima (bili su predgrupa za The Pixies, Wilco itd.) u SAD-u i u svijetu. Katalog nespojivih utjecaja koje The Bad Plus donosi na pozornicu kroz originalne skladbe i cijeli niz obrada pobjedonosna je kombinacija.

Dan nakon koncerta The Bad Plus pozornica Avantgarde Jazz Festivala (bivša TDR) 7. srpnja će ugostiti međunarodno poznatu portugalsku pjevačicu fada Anu Mouru. Ana Moura je najmlađa fadistica nominirana za jednu od najprestižnijih nagrada u sferi svjetske glazbe, nagradu Edison. Početak njezine međunarodne karijere obilježio je koncert u prestižnom Town Hallu u New Yorku, nakon čega je uslijedio nastup u Carnegie Hallu kojim je postala prva portugalska pjevačica koja je nastupila na tom legendarnom mjestu. Na koncertu Rolling Stonesa u Lisabonu, 2007. godine s Mickom Jaggerom je otpjevala “No Expectations”. U Rovinju će održati koncert pod nazivom “Leva-me aos fados”.

Tjedan dana nakon Ane Moure, u petak 13. srpnja slijedi koncert jednog od najboljih klarinetista i alt saksofonista na svijetu Paquita D’Rivere i njegovog kvinteta. Dobitnik čak devet nagrada Grammyja, Paquito D’Rivera je dobio niz  priznanja kako za umijeće sviranja latinskog jazza, tako i za postignuća što ih je ostvario kao klasični skladatelj. D’Riverine brojne snimke uključuju i više od 30 solo albuma koji odražavaju posvećenost i entuzijazam za jazz, bebop, latinsku glazbu i klasičnu glazbu.

U nedjelju, 15. srpnja na istoj pozornici (bivša TDR) nastupit će Omar Sosa Afreecanos Quartet predvođen skladateljem, pijanistom Omarom Sosom. Pet puta nominiran za Grammyja, ovaj glazbenik je osvojio nagradu za životno postignuće programa Smithsonian Associates te dvije nagrade BBC-ja za svjetsku glazbu. Sosa na jedinstven i kozmopolitski način spaja kulturne tradicije Afrike i Europe, Sjeverne i  Južne Amerike u magični spoj koji ga čini originalnim, globalnim umjetnikom 21. stoljeća.

Posljedni koncert u sklopu 2. Avantgarde Jazz Festivala će se održati 22. srpnja u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj kada će nastupiti Playing for Change. Sjajna skupina glazbenika okupljena oko dobitnika Grammyja, producenta Marka Johnsona s ciljem promicanja međukulturne povezanosti i razumijevanja putem glazbe.

Ček dis aut