10. N.O Jazz Festival: Pyramid Trio & Kazutoki Umezu KIKI band


pyramidU subotu, 14. studenog na N.O. jazz festivalu u SC/Teatru&TD nastupiti će Pyramid Trio iz New Yorka, Kazutoki Umezu band iz Japana i njemački elektronski duo ISO68.

Pyramid Trio je u boksačkom žargonu skupina jazz teškaša u vrlo rijetkoj postavi: truba, bas i bubnjevi. Predvođeni su veteranom njujorške scene Royem Campbellom i vodećim kontrabasistom današnje jazz scene uopće Williamom Parkerom. Na rotirajućem mjestu bubnjara najčešće se može čuti još jednog velikana: Hamida Drakea, no kod nas će postavu ovog izvrsnog sastava upotpuniti Michael Wimberly, koji je prije tri godine nastupio na istom mjestu u triju Charlesa Gaylea i ostavio sjajan utisak.

Roy Campbell je zapravo vrlo neobičan majstor trube – pojavljivao se i u mainstream, kao i u potpuno free kontekstu, a nisu rijetki niti njegovi izleti u etno-vode, najčešće latino sazvučja. U pratećem materijalu festivala njegova se svirka ovako opisuje : „istovremeno se dotiče liricizma jednog Freddija Hubbarda, slobode ikone free jazza Alberta Aylera, kao i etno sazvučjima obojane ostavštine Dona Cherrya, a upravo se kroz ovaj trio reflektira sva širina i bogatstvo njegovih glazbenih stremljenja.“ Na ovo ne treba dodati ništa.

Iako je Campbell obično vodeći glas u ansamblu i ostala dva muzičara u Pyramid Triju igraju veliku ulogu u određivanju smjera i atmosfere muzike koju izvode, uglavnom kroz interakciju s trubačevim idejama. Muzika trija je nepredvidiva, ali istovremeno ima i logičan razvoj, zbog nevjerojatnog stupnja komunikacije između izvođača.

kazutoki_umezuIz Japana dolazi eksplozivni jazz rock kvartet prevođen saksofonistom Kazutokijem Umezu-om, glazbenikom koji se kao dvadesetpetogodišnjak 1974. zaputio iz rodnog Japana u najveće svjetsko jazz središte New York, gdje je idućih nekoliko godina proveo svirajući brojne sessione s poznatim glazbenicima kao što su Lester Bowie, Olu Dara, Joe Bowie, Oliver Lake, David Murray, William Parker ili Rashied Ali.

Idućih je tri desetljeća, za kojih se etablirao kao punopravni pripadnik njujorške downtown scene, proveo na relaciji Japan – New York, surađujući s ljudima koji su postali zaštitnim znakom navedene scene poput: Johna Zorna, Toma Core ili Waynea Horvitza, ali i brojnim drugim velikim glazbenicima kao što su: B.B. King, Ian Dury, Barre Phillips, Peter Brötzmann ili Don Byron.

Kazutoki Umezu KIKI Band pokrenuo je zajedno s briljantnim Kido-om Natsukijem, fusion i rock gitaristom i kompozitorom. Iako je grupu teško kategorizirati, moglo bi ih se opisati kao jazz rock s primjesama etno izričaja. KIKI je formiran 1999. godine za afričku turneju u vrijeme kad Umezu nije imao vlastiti band u Japanu, i osim Natsuki-ja u njega su ušli i nekadašnji japanski enfant terrible električnog basa Hayakawa Takeharu, kao i Niida Kozo, bubnjar s rokerskim background-om, koji zajedno tvore kotrljajuću elastičnu ritmičku podlogu idealnu za solističke izlete Umezu-a i Natsuki-ja.

I na kraju pete večeri festivala nastupiti će česti gosti Thomas Leboeg i Florian Zimmer, poznatiji kao ISO68, njemački elektronski duo koji koristeći utjecaje duba, jazza i ambijentalne glazbe stvara sofisticiranu laganu, snenu atmosferu, ne odustajući zbog toga od jasnoće koncepcije i čistoće izričaja.

napisao: Dinko PrpićČek dis aut