Respect 2 – Tribute to Damir Dičić

clip_image001Hrvatska glazbena unija će 18.10.2011. u klubu Sax! uz vrhunsku jazz glazbu odati počast preminulom jazz gitaristu, skladatelju, aranžeru, glazbenom pedagogu i nekadašnjem Predsjedniku Hgu, Damiru Dičiću.

Porinom nagrađenom projektu Hrvatske glazbene unije i Croatia Records, nosaču zvuka “Respect – Tribute to Damir Dičić” izdanom 2008. godine obilježena je obljetnica sedamdeset godina od rođenja ovog, jednog od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika. Trajna vrijednost Dičićevih djela očituje se u izvedbama glazbenika koji su s njim surađivali ili bili njegovi učenici, te onih koji su se tek divili njegovim djelima, ali i u prilagodljivosti raznim stilovima. Naime, osim jazzista, na album su uvrštene i izvedbe pop, rock, bossa nova i funk glazbenika.

Gitarist, skladatelj, aranžer i dirigent Damir Dičić je rođen 23.07.1938. u Zagrebu gdje je preminuo je 18.10.2005. Glazbom se bavio od rane mladosti, a jazz je počeo svirati 1955. Profesionalno je počeo svirati u sekstetu Boška Petrovića. Poslije je bio članom njegova sastava BP Convention, a zajedno s Petrovićem je vodio BP Convention Big Band. Surađivao je s brojnim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima poput Kennyja Clarka, Arta Farmera, Stana Getza, Tootsa Thielemansa, Joea Passa, Erniea Wilkinsa, Clarka Terryja, Ala Porcina, Johna Lewisa i drugih. Svirao je na mnogobrojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta; u brojnim europskim zemljama, te SAD-u, Japanu, Indiji i bivšem SSSR-u. Bio je dugogodišnjim članom Big Banda HRT-a, a surađivao je i s orkestrom Austrijskog radija. Nastupao je na EBU koncertima i bio je član big banda East European All Stars. Utemeljitelj je brojnih sastava raznih formacija, od dua, preko trija do big banda. Objavio je niz albuma, te priručnik za jazz gitariste “Jazz gitara” (vol. 1, 2 i 3). Višestruki je dobitnik nagrade Porin. www.myspace.com/dichtribute

Respect 2 – Tribute to Damir Dičić, klub Sax! 21:30h

  • voditeljica: Jelena Balent
    nastupaju:
  • LTD Jazz Explosion
  • Nebojša Buhin Quartet
  • Mate Matišić Trio i Gordana Kovačić
  • Elvis Penava Trio
Ček dis aut