SISCIA OPEN JAZZ & BLUES FESTIVAL: Damir Kukuruzović & Wawau Adler

sjf-kukuruzovicpiše: Dinko Husadžić Sansky

U subotu 20. srpnja ovogodišnji sisački jazz&blues festival imao je svoje finale, kulminaciju i šlag na torti proteklotjednih zbivanja.

Po tradiciji, Damir Kukuruzović nije podbacio; naime, završni koncert je rezerviran za njegov gipsy swing quartet i uvijek uz nekog gosta iz samog vrha manouche glazbe u svijetu.

Ove godine taj gost je bio Wawau Adler, pripadnik romske zajednice Sinta, Nijemac svjetskog jazzističkog poslanja, fascinantno očaravajući glazbenik. Dakako, kao i naš Damir, baštinik velikoga Djanga.

Ponudili su znane nam standarde iz ove glazbe, uz nadahnutu i spontanu Damirovu komunikaciju s publikom, i ovoga puta brojnom u zdanju sisačkog starog grada. Svojevrsna je to šetnja poviješću manouche glazbe, uvijek uz lijep Damirov uvod koji puno pojašnjava. Duh Djanga Reinhardta živi u Sisku već godinama, i kao što je u najavi koncerta Davor Hrvoj istaknuo, Kukuruzović je Sisak uveo u glazbenu Europu već davno, ne čekajući naš ovogodišnji zvanični pristup Uniji.

Korespodencija Adlerova s Damirom odaje profesionalca koji dobro poznaje materijal, nije tu trebalo puno uigravanja, od prvih tonova vidjelo se da im je obojici Django glazbeno-duhovni otac, i to je sjajno. Godinama odgajajući sisačku publiku ovim jazz stilom, Damir je polučio rezultat u kojemu publika poznaje svaku skladbu, sudjeluju u izvedbi punoj ritma, primajući glazbeni blagoslov kojeg su dva velika igrača svojim gitarama izdašno i nesebično nudila.

Ono što je dobro jest upravo to i kako je Damirov band uigran tako da može pratiti situaciju i odgovarati na glazbene izazove koje postavljaju Adler i Kukuruzović.

Naime, na osnovnu formu svima nam znane skladbe, poigravaju se vještim improvizacija tako da to postaje razgovor ujevićevskog pobratimstva lica u svemiru…glazbenom svemiru koji nas duhovno ispunjava. Tri sata prođu kao tren. Užitak zajamčen.

Na kraju iznenađenje – ženski vokalni sastav Lipe iz Siska izvedbom obrada tradicijskih skladbi uklopljenih u gipsy stil, od makedonskog zvuka do bosanske sevdalinke, funkcionirao je odlično i pokazao koliko je glazba povezana svojim univerzalnim jezikom.

Djevojke su pravo osvježenje koncerta. Zadovoljni odlazimo iz Starog grada, u ušima još titra zvuk gipsy swinga. Pjevušimo.

Ček dis aut