Tamara Obrovac quartet feat. Matija Dedic ‘Ulika revival tour’

clip_image002CD-om “ULIKA” Tamara Obrovac quarteta (Tamara Obrovac, Matija Dedić, Krunoslav Levačić i Žiga Golob), snimljenim 1998. godine, po prvi puta predstavljen je novi način razmišljanja i komponiranja Tamare Obrovac, u kojem se spaja inspiracija lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem.

Ponovni susret quarteta na koncertu u Grožnjanu (ljeto, 2011.) potaknuo je novu kreativnost i sasvim drugačije interpretacije starih skladbi. Kroz ovu ponovno otkrivenu radost zajedničkog muziciranja, ostvarenu kroz virtuozno muziciranje, neomeđenu slobodu izričaja, humor i improvizaciju, svojstvenu svim glazbenicima iz quarteta, definitivno se potvrdila zajednička želja za novom (starom) suradnjom. Ideja novog projekta “ULIKA revival” je da se svi, sada zreli glazbenici iz “Tamara Obrovac quarteta” ponovno sastanu, i reinterpretiraju stare kompozicije, iz nove, zrelije umjetničke vizure.

Ovaj projekt je i ponovna suradnja izvrsnih i nagrađivanih umjetnika, oboje sa zasebnim uspješnim karijerama koje se periodički susreću, Tamare Obrovac i Matije Dedića. Kao nastavak koncertnog dijela projekta, planirano je da se rad na projektu nastavi produkcijom nosača zvuka, “ULIKA revival”, te daljnjom koncertnom promocijom.

Tamara Obrovac quartet:

Tamara Obrovac / glas, skladbe
Matija Dedić / klavir
Žiga Golob / kontrabas
Krunoslav Levačić / bubnjevi

“U njihovoj je glazbi objedinjena esencija jazz-a… “ – Davor Hrvoj

clip_image004Tamara Obrovac: “ Na ovoljetnom koncertu u Grožnjanu vladala je takva radost zajedničkog muziciranja da je bilo sasvim jasno kako će se band ponovno okupiti, i iz nove, zrelije vizure uroniti u stari glazbeni materijal, unoseći u njega svo od tada stečeno iskustvo, znanje i ljubav prema glazbi… takva, da to tako nazovem, “kemija” i razumijevanje među glazbenicima nije često i sretna sam što nam se to opet događa…

Kad je album sniman, 1997. Matija je tek diplomirao u Grazu, a Ulika je bila moj drugi album, na kojem sam prvi put spojila inspiraciju Istrom u svim njenim aspektima, i jazz kao način glazbenog razmišljanja, a sve u potrazi za vlastitim izričajem, iskrenošću i originalnošću glazbenog izraza koju sam našla upravo u duhu, glazbi, i dijalektima Istre. Čini mi se da je sad razumijevanje i osjećaj na pozornici još protočniji, svakako zreliji i opušteniji, te tako dopušta još veću slobodu i igru, koja je za ovakav band iznimno važna; sve su to glazbenici visoke razine zanata i virtuoznosti ali i duhovnosti i ekspresivnosti, neomeđene slobode izričaja i improvizacije, koja počiva po meni prvenstveno na emotivnoj razini, iskrenosti i pripadanju samoj glazbi, kao zajedničkoj kreaciji.“

Tamara Obrovac quartet feat. Matija Dedić “Ulika revival“ tour:

13.02.2012. – Koper, Slovenija
Circolo, ciklus Radio live – 20:00h

14.02.2012. – Pula, RH
Istarsko Narodno Kazalište (INK) – 20:00h
kupi ulaznicu

15.02.2012. – Zagreb, RH
KD Vatroslav Lisinski, koncert Jazz ciklus Lisinski – 20:00h
kupi ulaznicu

Ček dis aut