Vrijeme je za smooth jazz

Emanuela Tomino - Geržina Sax 2011-1302

tekst & fotke: Emanuela Tomino

Mixer.hr je još jednom imao čast družiti se s vrsnim glazbenicima – ovaj put smo prisustvovali snimanju emisije „Vrijeme je za jazz“ i uživali u malom „privatnom“ nastupu Igor Geržina Sax Lounge Ensamblea sastavljenog od renomiranih hrvatskih glazbenika pod vodstvom saksofonista Igora Geržine koji je izveo autorske kompozicije u stilu smooth-jazza.

Voditelj ansambla, Igor Geržina, vrsni saksofonist i diplomirani glazbenik, stipendist Berklee School of Music u Bostonu i producent Big Banda HRT-a, u društvu Elvisa Penave (el. gitara), Zvonimira Bučevića (bas gitara), Maaseja Kovačevića (klavir i el.klavir), Gorana Kovačića (klavijature), Marka Lazarića (bubnjevi) i Borisa Popova (udaraljke), izveo je neke od kompozicija sa svog trećeg autorskog samostalnog albuma koji je u pripremi. Uz nove Wireless Connection, Simple Road, Close to your heart, Airplay, First Bite, imali smo priliku uživati također u kompoziciji Funky Business s prvog albuma Sax Album, koja je prema HUZIP-ovoj listi ušla u prvih 40 najizvođenijih kompozicija u 2008.g.

Emanuela Tomino - Geržina Sax 2011-1267Ne možemo ne spomenuti da je Geržina i dobitnik dva Porina, dva Statusa za najboljeg instrumentalista, Crnog mačka, te da je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sudjelovao na više od 70 diskografskih izdanja kao saksofonist, kompozitor i aranžer u suradnji s etabliranim imenima hrvatske estrade i jazz scene poput Boška Petrovića, Miljenka Prohaske, Elvisa Stanića, Gibonnia, Dine Dvornika, Songkillersa, Josipe Lisac, Nine Badrić i mnogih drugih. Lista uspjeha samo se nastavlja, a u ugodnom razgovoru Geržina nije susprezao hvale za svoje kolege glazbenike:

Oduvijek sam imao sreću i bio okružen fantastičnim glazbenicima, tako da sam i sada izuzetno sretan da sam u ovom sastavu okupio uz sebe velika imena. Za razliku od posljednjih albuma (Sax Album i Dalmatian Sax), album koji predstavljamo ovom svojevrsnom pretpremijerom bit će snimljen i odsviran sa živim bendom. Radi se o autorskim stvarima u maniri smooth jazza, koji je nešto manje poznat kod nas no u Americi i Europi radi se o jednoj vrlo jakoj sceni u kojoj saksofonisti prednjače u brojnosti i gdje mogu sigurno izdvojiti Steve Colea, Dave Koza, Kirk Whaluma uz Grover Washingtona i Boney Jamesa koji su pridonjeli nastajanju ove linije jazza, ali i druge instrumentaliste poput klavirista i trombonista Brian Culbertsona, gitarista Noran Browna i dr. Teško nam je prognozirati kada ćemo točno ući u studio, radi se o brojnim faktorima i obavezama koje moramo uskladiti unutar ansambla no nadamo se da će to biti krajem ljeta.“

Na naš upit da li se možda može očekivati kakva suradnja s još nekim gostujućim velikim imenima, Geržina je s osmjehom odgovorio ne odajući previše : „Vrlo je vjerojatna suradnja s gostujućim glazbenicima, pa čak i nekim vokalom no sve ovisi o autorskom materijalu, odnosno trebalo bi se raditi o kvalitetnom autorskom tekstu koji bi se uklopio u kompoziciju. Moguće na engleskom jeziku.“

gerzina-emanuelaS obzirom na dosadašnji izbor naslova na prvom albumu, zanimalo nas je da li planira i na ovom albumu nastaviti u istom stilu: „Kompozicije su i ovaj put na engleskom jeziku. Smatram da u skladu s vrstom glazbe engleski naslovi bolje odgovaraju kontekstu“ a usput smo otkrili porijeklo zanimljivih naslova novih kompozicija poput „Wireless Connection“ proizašlog iz konteksta „digitalne svakodnevnice“ samog glazbenika ili „First Bite“ kao prvi „ugriz“ u glazbenu materiju na početku novog kreativnog ciklusa.

Na pitanje o skorašnjim planovima u glazbi, mogućim novim projektima, suradnjama i nastupima, Geržina se osvrnuo na neke nedavne projekte te istaknuo da „…kao producent Big Banda HRT-a trenutno sam vrlo zaposlen, to je veliki izazov, a ujedno i veliki užitak raditi ovaj posao. U ansamblu se dolaskom novih, mlađih glazbenika dogodila jedna svježina, a imali smo priliku uživati u suradnji s brojnim vodećim inozemnim imenima. Snimili smo među ostalim i album s Joeom i Lelom Kaplowitz, njihov autorski uradak koji je trenutno u fazi miksa. Zadnje vrijeme povremeno pišem aranžmane i kompozicije pa i produciram za Big Band, no za razliku od jednog ovakvog malobrojnog (sedmeročlanog) ansambla, Big Band je jedna sasvim druga situacija, filozofija i način rada. Ali nadasve je ovo sve što radim jedan veliki užitak.“

Kako je bilo uživati u ovakvom društvu glazbenika možete pogledati na našoj službenoj facebook stranici te se prepustiti tonovima smooth jazza u večernjem terminu programa HRT 2, ovu subotu 11.lipnja u 23:15h. U prvom dijelu emisije predstavlja se Igor Geržina Sax Lounge Ensemble dok u drugom dijelu emisije prikazat će se snimka koncerta “Funk on the Beach”, koji je održan 20. kolovoza 2010. na plaži Bačvice u Splitu. Ovaj nastup na kojem su svirali hrvatski i američki glazbenici posvećen je Dini Dvorniku.

Ček dis aut