Zapisi iz jazz svemira

image

piše: Vladimir Jelinčić

POGLED NA JAZZ
Zapis iz jazz svemira
Dinko Husadžić Sansky
Izdavač: NOVA KNJIGA RAST d.o.o.
http://www.novaknjiga-rast.hr

Nedavnoj popularizaciji jazza kod nas doprinijela su brojna gostovanja svjetskih imena, mladi domaći talenti, ali i pisci odnosno kroničari koji su na raznim internetskim portalima približavali doživljaj ove jedinstvene umjetnosti. Sada konačno imamo i pravu knjigu u tvrdim koricama koju je napisao romanopisac, umjetnik, ali nadasve jazz „guru“, Dinko Husadžić Sansky.

Ova knjiga podijeljena je na dva dijela, prvi historografski dio koji opisuje razvoj jazza od samog početka i drugi, osobni pogled koji je autor prenio iz brojnih iskustava putavovanja po srednjoj Europi te iz razgovora i osobnih poznanstava s našim brojnim jazz glazbenicima.

Prvi dio knjige opisuje evoluciju jazza od njegovih početaka, kada su se afrički ritmovi počeli miješati s drugim utjecajima na tlu Amerike pa preko prvih velikih zvijezda poput Jelly Roll Mortona i Louisa Armstronga, sve do Birda, Milesa i Tranea. Također, veliki dio posvećen je i europskom jazzu koji je utjelovio Django Reinhardt. Ono što razlikuje ovu verziju povijesti jazza od mnogih drugih je to što je pisana lako razumljivim jezikom, gotovo kao roman, iako obiluje podacima koji će i mnogo vrsnijim poznavateljima ove glazbe popuniti rupe u znanju.

Drugi dio knjige temelji se na osobnim autorovim iskustvima u doživljaju jazza, što preko ploča, klubova, tako i osobnih poznanstava. Broj tih poznastava s domaćim glazbenicima je toliki da ovaj dio knjige možemo nazvati „Enciklopedijom hrvatskog jazza“. Uz brojne razgovore s umjetnicima, prikazani su i njihovi ključni albumi tako da može poslužiti i kao vrlo dobra diskografska referenca za domaći jazz, koji je možda malo zapostavljen kod naših slušatelja, iako kvalitetom nimalo ne zaostaje za svjetskim uzorima. Uz naše poznate legende jazza, prikazani su i mladi jazz glazbenici koji će tek postati glavnim fokusom svjetla pozornice.

Ova knjiga izuzetno je ugodna za čitanje ponajviše zbog autorovog osobnog i emocionalnog pristupa ovoj temi, a istovremeno zbog takvog pristupa ne gubi na faktografiji.

U vrijeme darivanja, ova knjiga predstavlja izuzetan poklon koji će razveseliti kako ljubitelje jazza, tako i one koji će to tek postati.

Ček dis aut