Bambi Molesters – As the Dark Wave Swells

thebambi piše: Admir Sinani

Unutar žanra poput surf rocka koji ima svoje ograničene limite kreativnosti i selekcioniranu publiku pasioniranih slušatelja, postići svjetsku vrijednost i međunarodnu prepoznatljivost  uspjelo je The Bambi Molestersima, hrvatskom proizvodu koji je novim albumom As The Dark Wave Swells ponovo podigao pijesak hrvatskih, ali i kalifornijskih plaža. Instrumentalni komadići nenametljivog ritma i melankoličnih gitara voze svakog slušatelja prema vlastitom izboru u najzabačenije dijelove uma koji je u stanju skrojiti film na temelju melodija Bambijevih pjesama.

Počevši sa uvodnom As The Dark Wave Swells, Molestersi pokazuju kako je njihov zvuk dobio na slojevitosti kroz uvođenje gudačke sekcije i truba koje su oplemenile zvuk i dovele Bambije u sasvim novo područje melodičnosti. Kako je bend iz jednog tmurnog i smogovitog industrijjskog grada poput Siska uspio u surf rocku gdje žanrovsko poličaranje polaže prava na plaže, more i valove, teško je dokučiti. Možda je upravo taj kroničan nedostatak sunca i ne postojanje sviračkih autoriteta na ovim područjima utjecao na neopterećenost benda, na dotok novih i svježih ideja koje su danas dosegle maksimum u producentskim rukama Chrisa Eckmana.

Instrumentali znaju ponekad i biti dosadni, zamorni, pomalo ukalupljeni te dobivate dojam da ne znate o kojoj pjesmi se radi, ali svejedno se ističe par odličnih pjesma poput Point Of No Return… koje ostavljaju specifičan trag i melem su za uši ukoliko se vozite doma sa posla iz centra Zagreba, u pola četiri popodne. Molesterski rock uistinu je klasičan soundtrack materijal koji vapi za korištenjem u filmu i pitanje je samo medija, marketinga, ulizivanja, slatkorječivosti i sličnih radnji hoće li ikada dobiti priliku ući na velika vrata. Kvaliteta je nesputana i neosporiva, sa prizvukom egzotičnosti pošto dolaze iz neke tamo Hrvatske gdje se valovi i ne dižu tako visoko. Bambiji su svejedno letvicu postavili visoko, previsoko za većinu surfera.

O novom albumu razgovarali smo s basisticom Ladom Furlan Zaborac.

Album je vani, kritike su odlične, svirke prolaze u ispunjenim prostorima, jeste li zadovoljni feedbackom i da li smatraš da je to vaše dosad najzrelije ostvarenje?

Lada: Svi smo jako zadovoljni s albumom, sa svim njegovim segmentima: načinom na koji smo ga radili, snimali, kako je produciran. Čini mi se da nam je pristup procesu njegova nastajanja bio dosad nekako najsigurniji i najopušteniji i mislim da se to može primijetiti. Budući da smo bend koji jako voli nastupati uživo, doista nas veseli feedback kod publike.

Ako usporediš prošli Dumb Loud i As The Dark, smatraš li da ste evoluirali u nekom posebnom pogledu, svirački, aranžmanski ili čisto idejno?

Lada: „Dumb Loud Hollow Twang“ je album objavljen 1997. godine i iako su kritike i onda naglašavale posebnost aranžmana (u odnosu na gitarističku međuigru), mislim da smo evoluirali u svim segmentima koje si naveo. Bend ima neki svoj razvojni put, koji ne mora uvijek značiti da novije stvari zvuče bolje, međutim, u našem slučaju mislim da se prijeđena „kilometraža“ može čuti ako uspoređujemo ova dva albuma.

Na novom albumu možemo čuti gudačku sekciju i trube što je oplemenilo zvuk, kako to riješavate na koncertima?

Lada: Osim gudačke i puhačke sekcije, na dosta pjesama mogu se čuti i orgulje koje su odsvirali Chris Cacavas i Luka Benčić. Na nekim nastupima nam gostuje puhačka sekcija, na nekima s nama svira Luka, no pjesme su nastajale tako da u potpunosti funkcioniraju uživo i bez gostiju. Čini se da je u tome i jedna od kvaliteta produkcije i aranžmana – Chris je sve gostujuće instrumente uklopio u zvuk tako da „komplementiraju“ pjesmama, a da one aranžmanski u potpunosti funkcioniraju i s klasičnom, rock and roll bazom – dvije gitare, bubnjem i basom.

Chris Eckman je producent albuma, koliko vi sami sudjelujete u cijeloj produkciji ili apsolutno sve prepuštate njemu u ruke?

Lada: Chris je osoba čijem glazbenom ukusu i osjećaju za mjeru u potpunosti vjerujemo. Zato smo i željeli da nam producira ploču. No, Chris je i osoba koja uvijek želi čuti tuđe mišljenje i konzultirati se oko konačnih odluka. Suradnja s njim je izuzetno ugodna, a zbog toga i jednostavna.

Za kraj, gdje vas možemo vidjeti kroz naredno razdoblje, imate li u planu i kakav europski tour?

Lada: Ubrzo nastupamo u Splitu, Zagrebu, Ljubljani, zatim na Europe Mania festivalu u Mađarskoj,  InMusic festivalu, Exitu…

Ček dis aut