Gatuzo – album s naglaskom na energiju!

piše: Nikola Neral

U domaćoj rock produkciji, iako je taj pojam poprilično širok i nedefiniran, rijetko nailazimo na albume za koje bismo mogli reći da imaju ”glavu i rep”, a da pritom nisu suviše opterećeni vlastitom konceptualnošću.

Novi album grupe Gatuzo, jednostavnog naziva ”!” ima baš to, i ne samo to, već mnogo, mnogo više! Dakle, pred nama se nalazi album prožet pitkošću i energijom koja kroz pedesetak minuta materijala čini esencijalan prikaz kako zvuči moderan rock bend. ”!” čini popriličan odmak od prvijenca ”Noge/Ruke/Glave”, možda ne toliko po samom zvuku već po sofisticiranijoj produkciji koja je uspjela zadržati savršeno doziranu sirovost i snagu, dok istovremeno naglašava ”ono bitno” u samim pjesmama.

Uvodna ”Na pola puta” na momente podsjeća na rani Bloc Party, a svojim nabrijanim rifom ujedno predstavlja i logičan izbor za otvaranje albuma. Među najbolje trenutke svakako treba izdvojiti ”Taj naš krug”, moj osobni favorit, kao i prvi singl ”Samo Čovjek” ”Peti Dan” ili ”Poseban Stav” koje kroz koketiranje s raznim stilovima, ali s kristalno jasnim ciljem čine definiciju zvuka ovog benda.

Mogli bismo reći da baš kroz te različite uzore Gatuzo stvaraju svoju vlastitu viziju glazbe, spajajući aktualne glazbene trendove s garažnim rockom ili bluesom. U svakom slučaju, ovaj album doslovno pršti od energije, a sa svakim preslušavanjem se može otkriti nešto novo, što je poprilično neobično za glazbenike koji sviraju u postavi gitara – bubanj, no možda se baš u toj pritajenoj jednostavnosti krije dobitna formula kako snimiti dobru ploču koja kroz svaku novu detaljniju analizu postaje još bolja.

Gatuzo su ovim albumom definitvno odbacili status ”velike nade” i dokazali da su bend koji je na najboljem putu da postane ”next big thing” u domaćem rocku, naravno, s velikim uskličnikom na kraju!

Porazgovarali smo s Damirom i Goranom, koji su nam za ovu priliku ukratko ispričali nešto više o svom novom albumu.

Prošlo je točno pet mjeseci od izlaska vašeg drugog studijskog albuma. Kako ste zadovoljni albumom, recenzijama i što Gatuzo radi posljednjih dana?

Damir: Jako smo zadovoljni. Recenzije su odlične, bolje nego na prvom albumu. Mnogo sviramo, odnosno, sa svirkama smo počeli još krajem prošlog ljeta.

Nove pjesme zvuče dosta zrelije u odnosu na prvijenac, a produkcijski predstavljaju svojevrstan korak naprijed…

Goran: Pa, da. Na prvom albumu nismo imali previše izbora. Dobili smo studio i producenta s kojim nam je bilo zadovoljstvo raditi, međutim, on se do tada bavio s malo drugačijom glazbom. Budući da je stvarno super dečko, skužili smo se i sve je ispalo ok.

Damir: Najbitnija činjenica jest ta da je njemu to bio prvi put da radi takve stvari, kao i nama da ozbiljno radimo u studiju. To se možda osjeti, ali u datom momentu smo zajedno dali apsolutno sve od sebe, tako da smo skroz zadovoljni kako prvi album zvuči.

Goran: Na drugom albumu smo znali što želimo. Čuli smo što Marko (Kalčić) radi s grupama Dosh Lee i Gretta, a poznavali smo se i od prije tako da smo odlučili raditi s njim. Rezultat je ispao i više nego dobar. Čovjek nas kuži, otvoren je za razne ideje, sluša sličnu glazbu, imali smo sličnu predodžbu kako bi album trebao zvučati i sve je ispalo super.

Damir: Prvi album je ustvari presjek cijele karijere, kolekcija pjesama koje su nastajale godinama, tako da se na njemu osjećaju različiti utjecaji… Vani mnogi bendovi prvi album izdaju za neki mali label, ili jednostavno prođu nezapaženo, tako da tek na drugom albumu pronađu to nešto svoje, prepoznatljivo. Slično se dogodilo i nama.

Goran: Točno, a i sam proces nastajanja pjesama za drugi album je trajao puno kraće. Našli smo svoj zvuk, ovaj album – to smo mi.

Često vas opisuju kao ”garage rock” bend. Kako biste vi opisali to što svirate?

Goran: Iskreno, u početku smo glazbu Gatuza opisivali kao eksplozivni rock. Naravno, ima nekih elemenata garažnog rocka, ali glupo je strogo kategorizirati glazbu u neki određeni žanr.

Kako ste se odlučili za tako neobičan naziv albuma? Što ”!” ustvari predstavlja?

Goran: Taj ”!” je došao u zadni čas, već je bio izrađen cover kad smo se odlučili za taj naziv.

Damir: Tako se ustvari trebala zvati jedna pjesma. Kad sam pisao pjesmu ”Panika!”, taj uskličnik mi se činio simpatičnim s obzirom da je to energična stvar. Teoretski, to bi bilo simpatično objašnjenje tog uskličnika.

Goran: Tako je. Kad nešto izjavljuješ, na kraj rečenice staviš točku, a kad želiš nešto naglasiti, staviš uskličnik. Taj uskličnik naglašava ovaj album, odnosno to što smo njime htjeli reći.

Kako ste odlučili svirati u postavi gitara – bubanj? Je li to prvobitna ideja ili ste se spontano odlučili za tu nesvakidašnju varijantu?

Goran: Spontano. Ja sam počeo s gitarom, a još u srednjoj školi, prije nastanka Gatuza smo svirali u klasičnoj postavi s basistom i bubnjarom. Kad smo se razišli, počeo sam iz zafrkancije lupati dok ne nađemo bubnjara, a na kraju sam se snašao u tome i super je ispalo.

Damir: Njemu je prednost i to što je istovremeno ljevak i dešnjak, a što se tiće same forme sviranja u postavi gitarist i bubnjar, stvar je došla sama od sebe. Nisam znao kako će to zvučati, svoj stil sviranja sam razvio pod utjecajem Hendrixa, koji je svirajući gitaru usput palcem slepao i bas.

Goran: Često nas zbog toga uspoređuju s bendovima poput The White Stripes ili The Black Keys, ali taj utjecaj ne dolazi od njih, iako su nam i jedni i drugi odlični bendovi.

Za kraj, kada vas možemo gledati i slušati uživo?

Damir: Službena promocija albuma će biti 28.04. u Sax-u. Vidimo se tamo!

Ček dis aut