LOU PROFA: I Believe My Vision (Slušaj najglasnije, 2010)

lou

Piše: Dinko H. Sansky

Lou Profa je vrlo rijetka glazbena zvijerka, time i intrigantan, ponekad dvojben, no zasigurno vrijedan pozornosti.

Dugo pratim njegov rad (pred 7-8 godina surađivao sam na dokumentarcu «Lou Profa-Bez Dvojbe»), a bio je i nekoliko puta glazbeni gost na promocijama mojih knjiga.

Njegov novi CD, objavljen nakon podugačke vremenske stanke, iznova donosi emotivni naboj specifičan njegovom gitarskom minimalizmu i vokalnoj raskoši, kontrastu koji daje na koncu odličan rezultat. Glazbenik je to koji doslovno živi svoje pjesme… lirika, metafora i skromnost daju jednog od vjerodostojnijih likova naše glazbene scene.

Ako izuzmemo relativno lošu produkciju albuma, jer snimka definitivno nije audiofilska, postavljajući ovaj pristup u kontekst iskrenosti i uvjerljivosti – onda to ne treba smetati. Doista, manjkavosti zvučne slike s druge strane daju lijep osjećaj da je Lou u našoj sobi i lagano izvodi svoje skladbe.

S druge strane, tekstovi, poezija i vokalna izvedba ono su što je prava vrijednost i što čini album zanimljivim za opetovano slušanje.

Profa se potvrđuje songwritter stilom kratkih pjesama koje su mali lirski zapisi; iskreni, prožeti ljubavlju, ali i romantičnim sanjarenjima o dalekim mjestima, poput Nashvilla («Nashville Town»), Istanbula («Streets Of Istanbul») i Arizone («Arizona In My Dream»), stilom pomalo podsjećajući na Casha, Dylana, Lou Reeda, Davora Matoševića…

Dylan se osjeti i u skladbi «How many wars there will be?» gdje Profa nastupa angažiranije, no dojam cijelog albuma je smiren, opuštajući, meditativan. Lou nema ništa osim raskošnog pjevačkog talenta, nešto skromnijeg gitarskog umijeća i beskrajne duhovnosti…sve to čini ga jednim od najbogatijih ljudi koje poznajem.

Meni najdraža skladba je «Welcome», poznajem je već odavno, a tu je i manifestna «I Believe In My Vision» koja pokazuje koliko je Lou spojio glazbeni izričaj sa svakodnevnim pristupom životu. Tako mogu i to znaju rijetki. Stoga je ovaj CD hvalevrijedan projekt i dokaz o možebitnom drugačijem pristupu kontra svekolikog potrošačkog ludila oko nas…Lou je jedan od posljednjih Mohikanaca.

Ček dis aut