Video: VLADO KRESLIN – ”Umjesto koga roža cveti”

Nakon uspješne zagrebačke promocije u caffe baru Tituš gdje je predstavio pjesme sa svog novog antologijskog albuma, Vlado Kreslin i Dallas Records predstavljaju videospot za pjesmu ”Umjesto koga roža cveti” – naslovnu pjesmu albuma.

Roža je inače jedno od Kreslinovih najjačih glazbenih ostvarenja. Upravo je hrvatski prepjev (u originalu ”Namesto koga roža cveti”) bio povod za snimanje ovog sjajnog videospota i predstavljanje hrvatskoj publici.

Sam nastanak pjesme, prati i zanimljiva priča:

Jednoga je dana, krajem 80-tih, Vlado Kreslin posjetio svog prijatelja pisca Ferija. Pijući kavu, Vlado ga je upitao što misli o novoj pjesmi koju je upravo napisao. Nakon što ju je izrecitirao, Feri je stavio na stol bocu crnog vina i zamolio Vladu da je ponovi još jednom. Pod dojmom pjesme, jedan od najvećih suvremenih slovenskih pisaca Feri Lainšček, sljedećeg se dana zatvorio u kuću i izašao tek nakon nekoliko mjeseci s romanom nazvavši ga, uz Vladino dopuštenje, po pjesmi. Roman je postao veliki slovenski bestseller po kojem je filmski redatelj Andrej Mlakar napisao scenarij za vrlo uspješan cjelovečernji film i TV seriju, u kojoj je Vlado glumio lik Cigana, koji kroz priču piše tu pjesmu.

Ova je pjesma u Sloveniji uživa gotovo kultni status i kroz mnoge obrade, analize, seminarske i diplomske radove postala je jedan od mitova suvremene slovenske kulture.

Spot je sniman u prekrasnom ali napuštenom rudniku mramora u Prilepu u Makedoniji gdje je redatelj Iko Karov pomalo apokaliptično dočarao vječnu borbu između dobra i zla, mladosti i starosti, dva muškarca za jednu ženu.

”Ako trava iznad groba mog
Iznjedri koji cvijet,
Nekom suzu taj cvijet će dat’
Nekom drugom med!”

Vlado Kreslin već više od dva desetljeća zaslužno uživa status vodećeg slovenskog kantautora.

Novi antologijski album ”Umjesto koga roža cveti” donosi prepjeve Kreslinovih najvećih pjesama na hrvatski jezik, raritetne snimke kao i mnogobrojne suradnje sa vrhunskim glazbenicima poput Parnog valjka, Indexa, Rade Šerbedžije, Nene Belana, Lidije Bajuk, Šajete, Severe Gjurin i Mary Coughlan dok mu na više pjesama potporu pruža skupina Zapadni kolodvor.

Ček dis aut