Vatra – Stiže ‘VT’

vatra-vtVatrin novi EP album ”VT” koji će svjetlo dana ugledati ove srijede, 6.11., kratkometražno je izdanje između dva studijska albuma, nastalo kao produkt jednogodišnjih proba s novim basistom benda.

Naziv ”VT” hommage je Virovitici, rodnom gradu većine članova benda.

EP forma definirana kraćom minutažom dopustila je Vatri izlet u dosad nepoznate vode u kojima su se poigrali aranžmanima svojih pjesama sa ranijih albuma i upotrijebili instrumente koji im nisu matični, poput melodike, metalofona, tarabuke i mnoštva elektonike, od najprimitivnijih sintisajzera s kraja 70-ih do posljednjeg krika tehnologije, poput iPad-a. Neke od pjesama koje su objavljene na EP-ju nikada nisu bile singlovi, a bend je iste htio predstaviti široj publici i spasiti ih od zaborava smatrajući da nose dovoljno kvalitete da ne ostanu skrivene samo za rijetku albumsku publiku.

”EP VT nastao je neposredno po ulasku basiste Tomislava Šuška u bend.

Sa Tomislavom smo ostvarili odličnu komunikaciju, kako na profesionalnoj, tako i na ljudskoj razini, te smo vrlo brzo usvirali sav koncertni materijal, odlučili smo ostatak vremena predviđenog za usviravanje potrošiti na “kemijanje”.

Dogodilo se da smo stvorili nešto potpuno novo, a u ovom slučaju to ‘novo’ tiče se aranžmana, tekstova, promjena instrumenata itd., za već postojeće i na prijašnjim albumima zabilježene pjesme Vatre.

U igri obrađivanja našle su se brojne naše pjesme, ali smo se u konačnici odlučili za one najstarije, s početka naše karijere ili one koje do sada nisu bile singlovi.

Tako su priliku da predstave ”VT” dobila naša prva dva službena singla s prvog albuma “Između nas” iz sada već daleke 1999.godine.

Riječ je o singlovima “Bilo je dobro dok je trajalo” (EP version) koja se već 26 tjedana nalazi na službenoj HR TOP 40 listi najvrćenijih domaćih singlova, te aktualna “Vrati se ” (EP version).

Na nekim pjesamama estetsko-aranžmanska korekcija učinjena je kako bi iste približili godini u kojoj živimo i djelujemo, te ih kao takve uvrstili u koncertne set liste, dok će ostale ostati zabilježene na “VT”  albumu kao naš pogled na glazbu i naše promišljanje u 2013.” – rekao je Ivan Dečak o EP-ju.

Za vizualizaciju aktualnog singla ”Vrati se (EP version)” zaslužna je Mare Milin, koja je i autor novih press fotografija benda.

Produkciju EP albuma potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević (pokretački dvojac Svadbasa), Vatrini suradnici na posljednja dva albuma ”Sputnik” i  ”Ima li budnih”.

Omot albuma dizajnirao je Dinko Batarelo.

Osim pet prearanžiranih pjesama, na EP-ju se nalazi i zanimljiv osmominutni remix pjesme ”Tremolo” za koji je odgovoran DJ all the woods.

Koncertna promocija albuma održat će se u četvrtak, 14. studenog u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Ček dis aut